Арена

Янукович і його поплічники так і не отримали “найжорсткіші санкції” від українського президента

Президент Зеленський, очевидно, на мав нагоди ввести в дію санкції проти Віктора Януковича та чиновників і бізнесменів часів його президентства, ініційовані РНБО ще 19 березня.

За законом, рішення РНБО вводяться в дію указами президента. Тому 23 березня рішення РНБО щодо санкцій разом із проєктом відповідного указу надіслали Володимиру Зеленському.

Проєкти указів президента має опрацьовувати і подавати на підпис очільнику держави його Офіс.

В ОП Українській правді відповіли, що 23 березня зареєстрували проєкт указу, який надійшов з РНБО. Документ передали на підпис президенту.

Однак, як зазначили в Раді нацбезпеки, станом на 5 квітня (день, коли відомство готувало відповідь на запит) їхнє рішення не було введено в дію.

Станом на 8 квітня указ Зеленського, який би ввів у дію санкції, досі відсутній на офіційному сайті президента.

УП просила повідомити про причини непідписання указу, однак Офіс президента залишив це запитання без відповіді.

Крім того, РНБО і ОП не надали переліки осіб, яких мають стосуватись нові санкції, та конкретних обмежень, що передбачені цими санкціями. У РНБО також не відповіли на запитання, чи розглядалось введення обмежень проти компаній, підконтрольних Януковичу та його оточенню.

У Раді нацбезпеки послались на те, що ця інформація є службовою.

19 березня РНБО повідомила, що запровадила максимальний обсяг санкцій проти низки колишніх українських політиків і силовиків, які в переважній своїй більшості тепер мають громадянство Росії. Відомо, що під нові санкції РНБО потрапили експрезидент Віктор Янукович, колишні прем’єр-міністр Азаров, міністр оборони Лебедєв, міністр освіти Табачник, генеральний прокурор Пшонка, наближений до Януковича бізнесмен Сергій Курченко та інші. Всього до санкційного списку потрапило 27 осіб.

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах пандемії та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *