Арена

Українці даремно забувають про пандемію, адже нова небезпека вже поряд

Виявлений в Індії штам коронавірусу перейшов із категорії “цікавої мутації” до “мутації, що викликає занепокоєння” у світових масштабах. Він швидко розповсюджується, має важчу форму хвороби, нижчу нейтралізацію антитіл або меншу ефективність ліків та вакцин проти нього.

За інформацією ВООЗ, мутація B.1.617 поширюється легше, ніж інші різновиди вірусу, а також потребує ретельнішого вивчення і цей варіант коронавірусу вже розповсюдився у понад 30 країнах. Наразі дослідники вивчають, чи не є цей штам вірусу причиною смертельної хвилі хвороби в Індії. Там хворим не вистачає кисню, а у крематоріях не встигають спалювати померлих.

У ВООЗ вважають, що наявні вакцини проти коронавірусу можуть бути ефективними і проти індійського штаму.

В Україні остерігаються нової хвилі Covid-19, що може бути пов’язана саме із розповсюдженням індійського штаму. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов назвав це “серйозним викликом”. Адже індійський штам вражає не лише органи дихання, а й шлунково-кишковий тракт та нирки, а у хворих спостерігають важку інтоксикацію організму.

“Також фіксуються випадки сліпоти та мікромікозу – уражень слизових оболонок носу та горла”, – повідомив Максим Степанов.

Мукормікоз – дуже рідкісна інфекція. Її спричиняє мукорна цвіль, яка зазвичай зустрічається у ґрунті, рослинах, гної та фруктах і овочах, що гниють. Вона впливає на носові пазухи, мозок, легені і може загрожувати життю хворих на цукровий діабет або людей зі зниженим імунітетом, таких як онкохворі або люди з ВІЛ/СНІДом.

Індійські лікарі вважають, що мукормікоз, загальний рівень смертності від якого становить 50%, може бути спричинений використанням стероїдів – рятувальним засобом для важких пацієнтів із Covid-19.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *