Анонси

У серпні в Києві відбудеться IV-й “Bouquet Kyiv Stage-2021”

У фокусі четвертого фестивалю високого мистецтва – наше майбутнє через поєднання минулого і теперішнього «тут і зараз».

На відвідувачів очікує сім днів музики, візуального мистецтва, літератури, кіно, бесід під ясенем, театру і насичена дитяча програма.

Саме таким буде четвертий фестиваль високого мистецтва Bouquet Kyiv Stage, який триватиме з 27 серпня до 2 вересня на території музею «Софія Київська».

Тема цьогорічного Bouquet Kyiv Stage – «Ми. Між минулим і майбутнім». Усі події будуть так чи інакше пов’язані з темою часу і проживанням життя «тут і зараз».

«Після пережитого 2020 року тема майбутнього сьогодні викликає найбільшу тривогу. Ніколи в сучасному світі людство не було в такому стані невизначеності, який пронизує усі сфери нашого життя.

І саме мистецтво володіє даром відчувати майбутнє, бути його передвісником, передавати через художні образи його обриси і забарвлення, – зазначає Євґєній Уткін, співзасновник культурного центру Дом «Майстер Клас» та фестивалю Bouquet Kyiv Stage. – Цього року «хедлайнером» фестивалю буде «Софія Київська». Ми будемо наповнювати сакральний музейний простір сучасним життям – його ритмами, енергією, новими технологіями.
Об’єднуватимемо нашу історію з сучасністю, з’єднуватимемо різні жанри, стилі та ідеї. І таким чином будемо разом створювати картину нашого майбутнього, тут і зараз».

Організатор події – Дом «Майстер Клас» – позиціонує Bouquet Kyiv Stage як фестиваль прем’єр, які цього року відбуватимуться щодня. Засновники і куратори фестивалю обіцяють насичену програму, особливих закордонних гостей і кілька нових напрямів: балет і фешн. Більшість подій буде тісно пов’язана з «Софією Київською», не тільки як із локацією, а як із джерелом історичних і дослідницьких фактів і візуальних образів.

«У фестивалю є символ – букет, створений художником Олександром Дубовиком. І основна квітка, на яку все нанизується у цьогорічному букеті, – це «Софія Київська».

Мене часто запитують: як ви вміщуєте в одному просторі сучасність і старовину? Відповідь проста – пізнавати історію можна через дуже різні засоби, і Bouquet Kyiv Stage – один із них», – пояснює Неля Куковальська, генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська».

Першою подією фестивалю стане відкриття виставки “Катарсис”, яка відбудеться 10 серпня. Експозиція об’єднає дерев’яні скульптури Йогана-Георга Пінзеля, його учня Францишека Олендського і сучасного митця Олександра Животкова.

А з 27 серпня повна програма фестивалю розпочнеться з музичного проекту «Пінзель – Животков. Поєднані музикою», приуроченого до виставки “Катарсис”.

«Глядачі побачать роботи з дерева барокового Пінзеля і сучасного Животкова і те, як дерево перетворюється на щось абсолютно протилежне до себе – на щось надзвичайно пластичне, з повітряною фактурою.

І такою ж повітряною буде музика – улюблений багатьма дитячий хор «Щедрик» разом із електронікою від Антона Дегтярьова», – розповідає Любов Морозова, кураторка музичного напряму.

Запланований також перформанс «Босоногі Боги» на музику Сергія Пілютікова, присвячений художнику Олександру Дубовику, який цього року святкує своє 90-річчя.

Майстерне міксування минулого і сучасного – визначальна риса цьогорічної програми, яка присутня в усіх представлених напрямах – музичному, візуальному, театральному, кіно, літературному та дитячому.

Так, у програмі буде представлено музику Валентина Сильвестрова на тексти дантівського «Раю» в рамцях проєкту «Tribute to Dante».

Серед прем’єр фестивалю – авдіовізуальний проєкт Алли Загайкевич «Місто», який досліджує київський футуризм 20-х років і поєднує в собі електроніку з відеоартом.

Серед іноземних гостей: всесвітньовідомий ізраїльський мандолініст Аві Авіталь, який вперше в Україні виконає твір для мандоліни з оркестром; популярний польський гурт Andrzej Jagodzinski Trio, який гратиме Шопена в неймовірній джазовій обробці та французький джазовий колектив Remi Panossian Trio, який є взірцем виконання вишуканого європейського джазу. У програмі концерт віртуозного та неординарного норвезького піаніста Акселя Кольстада, який також презентує програму для дітей. Загалом заплановано близько 20 концертів українських й іноземних музикантів.

Потужною складовою фестивалю стане «Кінобукет»: «Ми покажемо понад 50 стрічок – за 30 років незалежності України. Щодня можна буде переглянути кінобукети від знаних українських кінофестивалів та найкращі українські фільми, починаючи з 1990-х, які прозвучали не лише в Україні, а й у світі», – розповідає Володимир Войтенко, програмний директор кінопрограми.
Літературна програма складатиметься з шести подій. «Чотири з п’яти розмов присвячені окремим підвидам літератури і літпроцесу як такого. Це поезія, репортажистика, література про війну й екстремальні досвіди довкола неї і нон-фікшн.

Ще будуть Дантівські читання – акторки різного віку читатимуть уривки з нового перекладу «Божественної комедії», який зробив Максим Стріха. Він же прочитає лекцію, присвячену «Раю», – розповідає Євгеній Стасіневич, куратор літературної програми.

Серед учасників літпрограми – Олег Сенцов, Тамара Горіха Зерня, Петро Яценко, Катріна Хаддад, Олена Герасим’юк, Остап Сливинський, Наталка Гуменюк, Марічка Паплаускайте та инші.

Театральна програма представить прем’єру вистави Тамари Трунової «Говорить Софія», яка трансформується в інтерактивні екскурсії. Учасниками цих екскурсій можна стати щодня впродовж фестивалю.

Також фестиваль підготував велику дитячу програму, яка охоплює різні види мистецтв: кіно, театр, літературу, музику, образотворче мистецтво для дітей різного віку.
Для літніх людей у програмі проект від аматорського театру «Ще не вечір».

Відбудуться і традиційні бесіди під двохсотрічним ясенем у саду «Софії Київської», які щороку проводить співзасновник Bouquet Kyiv Stage Євґєній Уткін.

Серед нових напрямів фестивалю – балет «Дзеркало» на музику Вікторії Польової і фешн-перформанс від Федора Возіанова «Заручена з часом», який стане завершальним акордом цьогорічного Bouquet Kyiv Stage.

Засновники фестивалю позиціонують його як подарунок місту, тож вхід на всі події є безкоштовним, потрібно лише буде сплатити вхідний квиток на територію музею «Софія Київська».
Підготував Віктор Макаров

Фото Аліни Гармаш

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *