Арена

Чехія залишається тимчасово без президента

Повноваження президента Чехії Мілоша Земана розподілять найближчим часом у зв’язку з тим, що він перебуває у реанімації та не в змозі виконувати свої обов’язки.

Як передає агентство Reuters, про це заявив глава верхньої палати парламенту Чехії Мілош Вистрчил.

Він прокоментував звіт, який він отримав з лікарні, де перебуває чеський президент. За його словами, у звіті сказано, що Земан навряд чи зможе повернутися до роботи в найближчі тижні. Парламенту таким чином необхідно активувати конституційне положення, яке розподіляє обов’язки президента між іншими органами влади. Зокрема, йдеться і про повноваження призначення нового прем’єр-міністра після виборів 8-9 жовтня.

“Немає іншого вибору, окрім того, щоб активувати статтю 66 Конституції”, – сказав він.

Перерозподіл президентських обов’язків вимагатиме згоди обох палат парламенту. Новообрана нижня палата повинна вперше зібратися 8 листопада. Це не буде відсторонення президента з посади, а лише тимчасова передача його повноважень.

Земан був доставлений в лікарню на наступний день після виборів, на яких його союзник прем’єр-міністр Андрей Бабіш зазнав поразки від групи опозиційних партій. Вони отримали більшість місць в нижній палаті і прагнуть сформувати новий уряд.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *