Арена

В Україні не зафіксовано смертей через вакцинацію від ковіду

Усі проведені в Україні розслідування смертей не виявили зв’язку зі щепленням від коронавірусу.

Про це заявив головний санітарний лікар України Ігор Кузін, передає пресслужба МОЗ.

“За останніми даними, десь 0,018% пацієнтів від загальної кількості щеплених мають несприятливі події після імунізації. Переважна кількість – це несерйозні випадки. Летальних випадків впродовж 30 днів після імунізації було 124. Тобто, це ті випадки, коли людина мала вакцинацію в анамнезі, і вона померла впродовж 30 днів після проведення вакцинації. Такі випадки підлягають окремому розслідуванню. Окремо наголошую, що тут не йдеться про причинно-наслідковий зв’язок із вакцинацією. Всі завершені розслідування зв’язку з вакцинацією не виявили”, – сказав Кузін.

Чиновник зазначив, що  науково доведених даних про те, які вакцини пацієнти переносять краще або гірше, немає.

“Наразі в нас є лише статистика несприятливих випадків після імунізації. Але знову ж таки, вона не говорить про те, що якась вакцина погана або викликає побічні реакції. Йдеться про індивідуальну реакцію людини на препарат. А реакція може бути на будь-яке щеплення, не лише від COVID-19. Якщо ми говоримо конкретно про несприятливі події після імунізації проти коронавірусної хвороби, то CoviShield з початку вакцинальної кампанії дала десь 0,02% несприятливих випадків від загальної кількості повідомлень про такі випадки після щеплення. Вакцина CoronaVac – десь 0,08%. Вакцина Pfizer – 0,01%, AstraZeneca – 0,02%, Moderna – 0,01-0,02%”, – розповів Кузін.

За словами головного санлікаря, в Україні функціонує доволі ефективна система фармакологічного нагляду за несприятливими подіями після імунізації. Вона працює в електронному форматі, й уся інформація акумульована на рівні Державного експертного центру МОЗ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *