Візії

Філософ Ірина Добронравова: “Квантова фізика живого – новий напрямок у науці”

Стаються в нашому житті зустрічі з дивовижними людьми, які потім згадуємо як яскраві промені, що висвітлюють і надалі всі наші будні. Мені пощастило зустрічатися з такими масштабними в духовному плані особистостями та справжніми професіоналами у своїй справі, як доктор філософських наук, лавреат Національної премії ім. Т. Г. Шевченка Сергій Борисович Кримський (1930-2010) та доктор фізико-математичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, Шевальє Бельгійського королівства (1990), лавреат премії «Фонду братів Карич» (Сербія, 2013) Сергій Пантелеймонович Сітько (1936-2020). Ми вирішили поговорити із дружиною С. П. Сітька, доктором філософських наук, професором Іриною Серафимівною Добронравовою про той неоціненний внесок, який було внесено Сергієм Пантелеймоновичем Сітьком у розвиток сучасної квантової медицини та про инші високі матерії.

– Хто з київської філософської школи, Ірино Серафимівно, був особливо вам цікавий, кого ви могли б назвати своїм духовним наставником?
– Марія Львівна Злотіна, Володимир Іларіонович Шинкарук, Мирослав Володимирович Попович. Науковий наставник – Сергій Борисович Кримський.

– Яким ви знадуєте Сергія Борисовича Кримського?
– Блискучий вчений, лектор, промовець. Ерудит у філософії, науці, культурі (особливо українській і російській). Любив поезію, цитував вірші напам’ять. Знавець Києва, його екскурсії приголомшували. Дотепний тамада, душа компаній, чарівний оповідач анекдотів. Джентльмен, люб’язний кавалер.

– Розкажіть, будь ласка, докладніше про фізику живого.
– Квантова фізика живого – новий напрямок у науці, що об’єднав синергетичні та квантові принципи. До кінця року я сподіваюся вивісити на сайті Сергія Пантелеймоновича Сітька впорядковану мною збірку його статей, та у додатку відео- та фотоматеріали. Але почитати його статті можна на його сайті і зараз. На сайті моєї кафедри в електронній бібліотечці можна знайти мою статтю «Фізика живого як феномен постнекласичної науки» (також статтю опубліковано у збірнику наукових статей І.С. Добронравової «Практична філософія науки» (Суми: « Університетська книга», 2017. – прим. Авт. А.Л.). Вона не те щоб зовсім популярна, але без формул.

– Ваш чоловік Сергій Пантелеймонович Сітько ще 1982-го року здійснив відкриття резонансних частот взаємодії людського організму з мікрохвильовим випромінюванням. Чи можна докладніше дізнатися про цей метод?
– Технології мікрохвильової резонансної терапії засновані на застосуванні фізики живого у квантовій медицині. Зовсім коротко: когерентне електромагнітне поле людського організму можна коригувати (повертати до поля, визначеного геномом конкретної людини) за рахунок неінвазивного впливу електромагнітного випромінювання міліметрового діапазону дуже низької інтенсивности на точки акупунктури, пов’язані китайськими меридіанами з хворими органами. У міру одужання відповідні зони організму перестають сприймати таке випромінювання.

– Лавреат Нобелівської премії Ілля Прігожин пише про «парадокс часу». Цікавий ваш погляд на цей феномен.
– І. Прігожин говорив не про парадокс часу, а про перевідкриття часу. Нелінійна фізика та хімічна кінетика теоретично описують процеси самоорганізації як становлення нового цілого. Вони спрямовані у часі, минуле і майбутнє різняться на рівні теорії, а не лише феноменологічно, як це було в лінійній науці, де закони інваріантні стосовно зміни знаку тимчасового параметру, тобто описують постійні стани.

– Чи є, на вашу думку, у сучасній Україні перспективи розвитку для гуманітарних наук?
– Звичайно є. Тільки треба розрізняти сферу гуманітаристики та гуманітарні науки. Літературознавство – гуманітарна наука, а не література і навіть – літературна критика. Але в нас треба розвивати і те, й инше, і третє.

– Що Ви думаєте про публічні лекції Андрія Баумейстера?
– Молодець! Просвітництво – шляхетна справа.

– Над якими дослідженнями ви працюєте зараз?
– Філософія нелінійної науки, постнекласичний синтез знання.

– Якою є сьогодні актуальність синергетики?
– Синергетика сьогодні актуальна як загальнонаукова трансдисциплінарна програма дослідження процесів самоорганізації, яка працює у різних дисциплінарних та міждисциплінарних напрямках. Не завжди застосовується саме цей термін. Можна говорити про нелінійну динаміку, теорію динамічного хаосу, про фрактали. У широкому значенні все це – синергетика.

– Що б ви могли сказати про портрет Сергія Сітька пензля Федора Тетянича, створеного у 2006-му році? Ви не знаєте, художник писав з фотографії чи з натури? Чи вдалося йому відобразити духовний світ вашого чоловіка?
– Я люблю цей портрет. Він у мене висить на дачі. Там місця на стінах більше. Я знаю, що Сергій Пантелеймонович не позував. Чи мистець мав фотографії, мені невідомо. Щодо відображення духовного світу – це, на мою думку, надто сильно сказано. Але на різноманітність та динамічність життя та діяльности мого чоловіка цей портрет художньо натякає.

Розмовляла Анна Лобановська, мистецтвознавець

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах пандемії та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *