Арена

Німеччина хотіла, щоб війни не було, а Україна швидко здалась – Борис Джонсон

Експремʼєр Великої Британії Борис Джонсон розповів у своєму інтервʼю CNN Portugal, що Німеччина хотіла швидкої поразки українців, аби війна не затягнулася, а от Франція не вірила в те, що війна взагалі почнеться.

Водночас він наголосив, що зараз країни ЄС згуртувалися довкола України, але перед 24 лютого такого не було.

Джонсон сказав, що “це було великим шоком… ми могли бачити, як накопичуються російські тактичні групи, але в різних країнах були дуже різні точки зору”.

“Німецька точка зору на певному етапі полягала в тому, що якщо це станеться, що буде катастрофою, тоді буде краще, щоб уся справа швидко закінчилася, а Україна здалася”, – стверджував Джонсон, посилаючись на “всілякі серйозні економічні причини” для такого підходу.

Експремʼєр також стверджував, що очільник уряду Італії Маріо Драґі не хотів підтримувати позицію Великої Британії через високу залежність від російських енергоносіїв.

Джонсон додав, що після вторгнення всі, і німці, і французи, і італійці, і американці обʼєдналися, бо побачили, що вибору немає.

Навесні цього року тодішній посол України в ФРН Мельник розповідав, що в опір і перемогу України не повірив міністр фінансів ФРН Крістіан Лінднер. Він, за словами експосла, сидів з “такою ввічливою посмішкою і розмовляв так, ніби поразка українців уже давно вирішена”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *