Політвернісаж

Далі буде гірше: московити ґвалтуватимуть українських жінок

Історію 31-річної жінки з Малої Рогані, яку зґвалтував московитський військовий, переповіла міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch.

Ольга (ім’я жінки у звіті змінено) разом з 5-річною донькою, матір’ю, сестрою, братом та іншими жителями Малої Рогані переховувалися в школі.

13 березня туди зайшли російські військові. Один з них, погрожуючи зброєю, вивів Ольгу до сусідньої кімнати, примусив до орального сексу та зґвалтував.

“Двічі він вистрілив у стелю і сказав, що це її більше “мотивує”, – розповіла постраждала представникам Human Rights Watch. А ще, за словами жінки, погрожував вбити її дитину.

Росіянин розповів Ользі, що йому 20 років, і що вона нагадує йому його однокласницю.

Солдат неодноразово ґвалтував жінку. Порізав ножем шию та щоку, відрізав пасма волосся. Росіянин бив Ольгу книжкою і багаторазово давав ляпаси по обличчю.

На фотографіях, які жінка показала правозахисникам, видно порізи та синці на її шиї та обличчі.

Коли солдат пішов, жінка з родиною пішки дійшли до Харкова, де їй надали медичну допомогу.

Деякі постраждалі від московитських орків українки не готові говорити навіть з правоохоронцями. Про це розповіла Марина Легенька, юристка та віцепрезидентка громадської організації “Ла Страда-Україна”.

До вечора 5 квітня на гарячу лінію “Ла Стради”, куди можуть анонімно звернутись жертви сексуального насилля, надійшло 7 звернень про зґвалтування. Одне – з Херсонщини, решта – з Київщини.

Навіть під час анонімної телефонної розмови жінки не завжди кажуть про насильство перші.

“Вони питають про евакуацію, перетин кордону разом із дітьми, відсутність документів, – пояснює юристка. – Але якщо консультанти чують якісь дзвіночки та розуміють, що з жінкою могло статись насильство, вони задають уточнювальні питання. Ми мали такі випадки”.

Усього повідомлень було 7, однак постраждалих – 10, тобто йдеться і про масові зґвалтування. У одному випадку постраждали дві неповнолітні дівчини, в іншому – троє жінок.

Часто постраждалі не хочуть надавати особисті дані, тим паче звертатися до поліції. Однак коли йдеться про злочини над неповнолітніми, юристи “Ла Стради” зобов’язані повідомити про ці випадки ГПУ, навіть якщо про цих дітей нічого більше не відомо.

“Я бачу тенденцію до збільшення випадків (зґвалтування – Ред.) на фоні того, що Україна поступово повертає собі окуповані території”, – припустила Легенька.

Світлина: 5 канал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *