Візії

Монумент Пушкіну в Україні вперше підірвано 1904-го року

А знаєте, коли саме в Україні стартувала війна з пам’ятниками Пушкіну?

31 жовтня 1904 року, причому в Харкові. У 1899 році там бурхливо святкували сторіччя російського класика, але бабла стало тільки на п’янку і перейменування вулиці Німецької на Пушкінську. На пам’ятник зібрали аж у 1904 р., і вже через п’ять місяців “Самостійна Україна” Миколи Міхновського спробувала його підірвати. Пошкодили тільки постамент і сто вікон на довколишній площі, але підривом привернули увагу до листівок, які розкидали на площі. І ось що там було написано:

“Цієї ночі зривано монумент, встановлений поету Пушкіну в м. Харкові на Театральній площі.
Цим ми заявляємо московському суспільству й правительству ось що:

1. На території Слобідської України, традиції якої сягають аж до славних часів гетьмана Богдана, не має бути нікому і ніякого монумента з чужинців. Пушкін був цілковито діячем для московського народу і ніякої культурної ваги для нас не має, хіба крім нікчемної і деморалізуючої для наших синів. Бо, узиваючи зрадниками наших патріотів і лаючи ганебно всі політичні і культурні тенденції наших попередників, тенденційно перебріхуючи історичні події всього світу — це значить в очі ображати нас!!! І цей літератор московський, що підло-брехливо змальовував в своїх творах постать нашого патріота Гетьмана Івана Мазепи, має собі пам’ятника на історично нашій, але силоміць загарбаній території!!!

2. Хай знає московське суспільство, що пам’ятник Пушкіну не має собі місця на Україні ще і тому, що наш національний геній — поет Шевченко замучений московськими хурдигами та далекими засилками, не має і досі собі пам’ятника на рідній Україні, бо московське правительство заборонило його ставити!!

Хай вже наші гроші, що зідрані московським правительством і панством, ідуть на всякі пам’ятники, але, панове моzк@лі!!, становіть їх у себе і не несіть нам на очі. Бо цим ви викликаєте нас до помсти за всі ваші добродійства. Шевченко є наш Великий Поет, а Пушкін ваш, тож кому швидше має бути пам’ятник на Україні??!!!”

Лесь Белей, літератор

Мову ориґіналу збережено

Світлина: ДСНС України

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *