Візії

Я все одно відчуваю краплю провини

11 років я робила журнали для дітей – «Вигадуй, думай, грай», «Маленький Розумник», «Маленька Фея», і моїм читачам зараз десь від 8 до 28 років. Я обдумувала й планувала кожен номер, складала оповідання й казки, вигадувала головоломки та писала статті. В них я розповідала читачам про світ так, як я його бачила і яким хотіла показати дітям. Я наче розмовляла з тисячами дітей та їхніх батьків через ті журнали. І тому в кожному читачі опинилася крихта моїх думок, сподівань, вражень і мрій.

І тепер щоразу, як бачу фотографію чи ім’я загиблого, я думаю: а може він чи вона читали ті журнали? Думали над задачками, сміялися над смішинками, розуміли світ через мої слова. І щоразу мені здається, що помер ще шматочок мене, загинула ще одна близька мені людина.

Це звучить дещо егоїстично: я, я, мене. Але зачекайте. В тих журналах я показувала красу України й вчила любити її з усіх сил. І тепер думаю: може, якби я не вчила тих дітей цій любові до Батьківщини, може, вони не пішли б до війська? І тоді, може, залишилися б живі?

Це теж дурне. Я розумію. Якби Україну ніхто не вийшов захищати, то замість України була б вже горіла закривавлена рана. І нам для виживання необхідні сотні тисяч, мільйони патріотів. А ще цій любові їх вчили й батьки, і школа, і друзі, і сама наша земля. Але я все одно відчуваю краплю провини. І біль. І втрату ще однієї в чомусь близької мені людини. Наче померла дитина, якій я тільки вчора читала на вушко цікаву історію.

Оксана Давидова, дитяча письменниця

Мову ориґіналу збережено

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *