Арена

Гаазький суд розгляне справу про захоплення українських моряків у 2018 році

Міжнародний арбітражний трибунал в Гаазі частково відхилив заперечення Росії і підтвердив, що має юрисдикцію на розгляд справи про захоплення українських моряків у Керченській протоці восени 2018 року.

Про це йдеться у рішенні суду.

25 листопада 2018 року прикордонні кораблі РФ здійснили агресивні дії проти трьох кораблів ВМС ЗС України під час їхнього переходу з порту Одеси в порт Маріуполя Азовського моря. Унаслідок зіткнення з прикордонними силами ФСБ РФ в Керченській протоці шестеро українських моряків отримали поранення, згодом, 24 українців незаконно затримали. Їх було звинувачено у незаконному перетині кордону, за що передбачено шість років ув’язнення.

1 квітня 2019 року Україна повідомила про позов проти Росії, після чого розпочався процес створення Міжнародного арбітражу ООН з морського права.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал ООН зобов’язав Росію негайно звільнити всіх моряків і повернути українські кораблі.

7 вересня 2019 року Україна й Росія провели обмін полонених у форматі 35 на 35. Тоді було звільнено 24 українських моряків.

У листопаді 2019 року Росія повернула Україні захоплені артилерійські катери “Бердянськ” і “Нікополь”, а також буксир “Яни Капу”, але перед цим повністю розграбувала їх.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *