Візії

Russian Arm Goodbye

“Російська рука” (не плутати з “рукою Москви”) стає У-краном.

Ще одна “маленька перемога на культурному фронті”, як писали в нас, коли на початку квітня лондонська Національна ґалерея перейменувала картину Деґа Russian Dancers на Ukrainian Dancers.

Ще раніше, в середині березня, сталася подібна подія, яка, мені здається, в нас пройшла без належної уваги: високотехнологічний гіростабілізований кінооператорський кран, у 1990-х винайдений (і досі вироблюваний!) у Києві, без якого не було б найкарколомніших епізодів у купі бльокбастерів-екшн (зокрема, в “усьому, де знімається Том Круз”, а також “Форсажі”, “Титаніку”, “Бетмені” тощо), ОФІЦІЙНО перейменовано з Russian Arm (дотепер його професійна назва серед кіношників) на U-Crane. “У-кран”. “Український кран”, бо вимовляється так само, як Ukraine.

У поясненні сказано, що це данина пошани директорові компанії “Фільмотехнік” Анатолієві Кокушу (як винахідники він і колеґи зі студії Довженка отримали два “Оскари” 2006 р.) і працівникам українського відділу цієї вже багато років міжнародної компанії, які і “далі працюють”, збираючи У-крани, “в обложеному Києві”.

Тепер чекаємо на перейменування Russian hills (у нас відомих як “американські гірки”). Гулять так гулять.

Сергій Сингаївський, письменник, перекладач

Фото: Liga.net

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *