Арена

Дали поради, як діяти, коли ворог застосує хімічну зброю

Сьогодні українці, як ніколи, можуть стати жертвами хімічної атаки збоку московитів. Це може статись через аварію на виробництві та атаку ракетами, які несуть в собі бойові хімічні речовини.

Як каже директор департаменту організації заходів цивільного захисту Державної служби з надзвичайних ситуацій Віктор Вітовецький, в першу чергу необхідно захистити органи дихання.

“У разі аварії на хімічно-небезпечному об’єкті запаси хімречовин і витік може спричинити велику зону ураження. Перше, це залишити вулицю, зайти в приміщення і максимально його герметизувати, щоб отруйні речовини не потрапили в органи дихання”, – сказав він.

Пластикові вікна досить герметичні, але двірні отвори треба прокласти вологим матеріалом. Необхідно закрити димвентканали, щоб також зупинити потік повітря.

Замість протигаза можна використати ватно-марлеву пов’язку.

Основними джерелами промислового забруднення є аміак та хлор. При викиді аміку маску можна змочити у розчині 2-5% оцетової кислоти, а у разі витоку хлору – 2-5% розчином соди.

“Основна небезпека – це органи дихання, тому перша і головна задача захистити саме органи дихання”, – підкреслив він.

У випадку бойових дій небезпечними є фосфорні бомби.

“Небезпека фосфору – висока температура загоряння. Все те, що ви бачити в повітрі, воно падає на землю і поки воно не згорить повність цього майже неможливо загасити. Якщо попадає на людину, то опіки будуть шалені”, – повідомив Вітовецький.

Існує ймовірність використання Росією бойових отруйних речовин, каже він. Захиститися від них можна так само як і від промислової хімії.

Немає сенсу розпізнавати хіматаку на запах. Це означатиме отримання смертельної дози.

“Ті, хто відчують якийсь запах, вже нажаль нічого не розкажуть. Бо найдрібніша концентрація отруйної речовини в повітрі для людини смертельна”, – пояснив Вітовецький.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *