Арена

Показали рашиста, який знущався над українцями Харківщини

Журналісти ідентифікували російського військовослужбовця, який хизувався катуваннями українських військовополонених та обстрілами будинків мирних мешканців в Україні.

Як розповідає Радіо Свобода, рашиста звати Станіслав Шматов, йому 21 рік, він танкіст 15-ої так званої “миротворчої” бригади збройних сил Росії, уродженець Самарської області.

Воєнні злочини він із “колегами” вчиняли у селі Піски-Радьківські на Харківщині.

У травні СБУ опублікувала фрагмент перехопленої розмови російського військовослужбовця з батьком, під час якої солдат вихвалявся обстрілами будинків мирних мешканців і захопленням в полон і катуванні українських військових.

“Сьогодні ми нічого так проявили себе. Ми, вважай, село з трьох боків оточили. Просто будинки н***й виносили, стріляли по всьому: по будинках, по машинах, все. Усі будинки, н***р, танками роз’ї***ли і БТР-ами. Двоє полонених узяли. АК-47 у них віджали, гвинтівку віджали, СВД-шку. Вухо одному відрізали”, – говорить Шматов.

Також російський солдат розповів, що вони обстрілювали українське село з “Градів”, мінометів, БУК-ів, а також зізнався, що разом із товаришами по службі залякував місцевих і відбирав у них продукти.

“Зараз он пацани на розвідку сходили, принесли ковбаси, майонезу, сала, по людях он пройшлися. А сенс їм за***ся? У нас стволи. У нас танк. Хто-небудь щось залу***ся – мінус будинок і живи, як хочеш, на вулиці”, – говорить росіянин.

Журналісти визначили, що ці слова належать Шматову. Його 15-та окрема мотострілецька бригада раніше виконувала так звані “миротворчі завдання у зонах збройних конфліктів” Північної Осетії, Придністров’я та Абхазії.

У місцевій громаді на Харківщині підтвердили сказане російським солдатом у перехопленій СБУ розмові: армійці жорстоко поводилися з цивільним населенням, декого брали в заручники.

Супутникові фото, а також відео свідчать про численні руйнування приватних будинків, місцевої школи і Будинку вчителів у селі Піски-Радьківські.

Журналісти встановили рух бригади Шматова територією України. Спочатку вони зайшли у Чернігівську область, де телефон з 3 по 31 березня ловив станції від села Бригінці до міста Ніжин на Чернігівщині.

Потім телефон тимчасово зник “з радарів”. Згідно з повідомленнями Генштабу ЗСУ у ті дні, окремі підрозділи збройних сил РФ здійснювали “часткове виведення”, зокрема, з території Чернігівської області, залишаючи підбиту техніку.

Наступного разу телефон танкіста Шматова з’явився в українській мережі у середині квітня, з’єднавшись із вежею, що розташована на межі трьох областей – Донецької, Луганської і Харківської. І вже за кілька днів його розмову перехопила СБУ. Після 15 квітня, початку окупації села Піски-Радьківські, телефон Шматова на 10 днів зник з радарів. А потім з’явився вже у сусідній області – Слов’янському районі Донеччини.

Журналісти зателефонували Шматову.

Він повідомив, що 2 травня отримав поранення в Україні, тож нині перебуває у Росії. Намагався заперечувати особисту причетність до злочинів, у яких зізнавався раніше родичам.

“Я там, як би, був на своїй хвилі, мені було по барабану взагалі на всіх”, – сказав.

Згодом зізнався, що отримував накази стріляти у будинки місцевих мешканців.

Дізнавшись, що говорить з журналістом, танкіст Шматов почав погрожувати: “Це тебе е***ь взагалі не повинно чийсь там голос на записі. Я приїду і тобі голову прострілю, н***й, якщо ти ще раз подзвониш комусь із моєї бригади чи моїх пацанів”.

Також зателефонували і іншому фігуранту аудіоперехоплень – батьку цього військового. Він на запитання журналістів не відповів.

Фото: РадіоСвобода

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *