Арена

Нобелівську премію миру отримали громадяни України, Росії та Білорусі

Цього року Нобелівську Премію миру отримали правозахисник Алесь Бяляцький із Білорусі, російська правозахисна організація “Меморіал” та українська правозахисна організація “Центр громадянських свобод.

Голова Нобелівського комітету Беріт Рейсс-Андерсен підкреслила, що громадянське суспільство робить великий внесок у справу миру і обрані переможці безумовно протистоять авторитарній владі.

За словами Рейсс-Андерсен, в Росії та Білорусі влада зробила представників громадянського суспільства та правозахисних організацій ворогом держави. Саме цих лауреатів вирішили відзначили за те, що “протягом багатьох років вони просували право критикувати владу та захищати основні права громадян”.

Український “Центр Громадянських Свобод”, який став одним із трьох лауреатів Нобелівської премії миру, був заснований 2007 року для просування цінностей прав людини. З 24 лютого роботу вирішили дещо переформатувати. Зараз організація фіксує воєнні злочини, та у партнерстві з іншими організаціями веде “трибунал для путіна”.

“На сьогоднішній день нами задокументовано більше 21-єї тисячі епізодів, у яких ми вбачаємо злочини, відповідно до Римського статуту”, – каже документатор ініціативи “Трибунал для путіна” “Центру громадянських свобод” Святослав Рубан.

Всі напрацювання є у загальному доступі на сайті організації. У Нобелівському комітеті зазначили, що саме за цю титанічну працю і присудили премію миру Центру громадянських свобод.

Голова комітету зазначила, що згідно з волею Альфреда Нобеля, їхній мандат полягає у тому, щоб визначати особу чи організацію, які зробили найбільший внесок у мир за минулий рік. Саме тому, крім українського Центру громадянських свобод було обрано ще двох лауреатів – з Білорусі та Росії.

Відстоюючи права людини у Білорусі Олесь Біляцький потрапив за ґрати. Він є засновником правозахисного центру “Вясна” та політв’язень. У 2011 його засудили на 4 з половиною роки тюрми за нібито несплату податків, а у 2020му році знову кинули за ґрати після масових протестів у Білорусі через фальсифікацію президентських виборів.

Учасники правозахисної організації РФ – “Меморіал” документували відомості про жертв сталінського терору, а ще збирали та систематизували випадки політичного гноблення та порушення прав людини на росії. У грудні 2021го року російська влада примусово ліквідувала Меморіал, а центр документації жертв сталінської епохи закрили назавжди.
Про присудження премії громадянам Росії та Білорусі проєктна менеджерка “Центру громадянських свобод” Анна Попова сказала, що вважає це рішення логічним.

“Я вважаю, що для всього цивілізованого світу це є логічним. Про те, що з режимом російської федерації також борються і всередині країни, саме громадяни Росії, і білоруси. Бо проактивні білоруси – вони не можуть повернутися додому. У них і зараз немає дому. Тому це є логічним. І режим російської федерації необхідно руйнувати ще і з середини самої країни”, – сказала Анна Попова.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *