Візії

Переосмислення будови Всесвіту Романа Семена

Онлайн-газета «ПолітАрена» поспілкувалася з фотохудожником Романом Семеном про його майбутню експозицію «Неформатний формат», яка має відбутися в Львівському Національному музеї ім. А. Шептицького.

Пане Романе, розкажіть, будь ласка, як давно ви захопилися фотомистецтвом? Може, вас підштовхнули на цей шлях спогади дитинства, може, тоді ви побачили дагеротипи Дагера і Ньєпса в книзі про Жуля Верна чи першу в історії кінострічку «Прибуття потягу» братів Люм’єр?

Французький письменник Жуль Верн, засновник наукової фантастики, помер 24 березня 1905 року, а я, Семен Роман Романович, народився 24 березня 1965 року, тобто рівно через 60 років. Цифра 60 є доволі містичною і я завжди захоплювався творами цього великого письменника. Перечитував його твори по декілька разів.

Коли ви «пишете» своїм об’єктивом образ міста або краєвид, чи надихає Вас «поетичне кіно» 1960-х років або фільми Андрєя Тарковського? Навіть образи на ваших фотопортретах, мені вони здаються родом з романтичних 1960-х років.

Коли я фотографую своєю камерою та об’єктивами, я не сприймаю їх через спотворену призму минулих століть, а як фотограф – сприймаю реальність сценами. Для мене будь-який кінофільм – це набір вірно закомпонованих фотографічних сцен. Я не намагаюсь відштовхнутися від творчости інших, а спостерігаю світ таким, який він є, але під іншим кутом і світлом, ніж ми звикли бачити.

«Неформатний формат» – таку назву має експозиція ваших фототворів, яку ви плануєте продемонструвати у Львові цього року. Як народився задум влаштувати таку цікаву виставку? Якою Ви бачите центральну тему експозиції?

Виставка «Неформатний формат» є природним продовженням розвитку моєї творчости. Це результат багаторічних зйомок, переосмислення будови Всесвіту, його колових і спіральних анатомій. У моїх роботах можна спостерігати тенденцію до вивчення кругових ліній і сфер. Саме це тонко відчув куратор моєї фотовиставки відомий львівський фотохудожник Сергій Смірнов, який допоміг сформувати експозицію.

Розкажіть, будь ласка, пане Романе, нашим читачам про складний процес виготовлення ваших унікальних фоторобіт? Ви працюєте зі сріблом?

Процес виготовлення моїх робіт доволі простий і давно відомий – таким методом друкували фотографії у фотосалонах понад 150 років тому. Ця методика називається «соляний друк», це коли за основу береться акварельний папір, який просочується морською сіллю, сушиться, а після цього наноситься розчин нітрату срібла, а потім знову сушиться. Після цього експонується контактним способом за допомогою негатива. Оригінальний відбиток розміром вихідного зображення експонується на сонці або світлом потужних ламп і лише тоді виходить готовий позитив. Потім його фіксують спеціальним розчином. До речі, завдяки цій техніці, в мене ніколи не друкується другий екземпляр, схожий на попередній.

Яку маєте мрію?

Мрія в мене дуже проста і доступна: приносити людям користь і радість, що я і роблю понад 30 років.



А які жанри кінематографа вам до душі? В якому жанрі подобається читати книжки?

Найбільше люблю дивитися фільми фантастичного змісту про життя у майбутньому і читати книжки про те ж саме. Мене надихає музика, а особливо творчість англійської групи Pink Floyd.

Ви згодні, що будь-який пейзаж чи предмет, чи людський образ можна перетворити на витвір мистецтва?

Вважаю, що не кожен пейзаж чи образ можна перетворити на витвір мистецтва, але в кожному можна знайти цікаві елементи та несподівані ракурси і образи, які можна у майбутньому використати для створення справжнього шедевра.

Спілкувалася Анна Лобановська, мистецтвознавець

Світлини надані Романом Семеном

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *