Арена

Уряд запроваджує секторальні санкції проти Сирії терміном на п’ятдесят років

Кабінет міністрів вирішив внести на розгляд Ради національної безпеки і оборони (РНБО) пропозиції щодо застосування санкцій проти Сирії.

Відповідне розпорядження ухвалено на засіданні уряду, повідомляє пресслужба Мінекономіки.

“Участь сирійських суден у нелегальному вивезенні з окупованої території України зерна, “визнання” т.з. “ДНР” та “ЛНР”, постачання Росії зброї, яка застосовується в агресії проти України, всебічна підтримка керівництвом Сирії режиму Путіна. Перелік недружніх кроків Сирійської Арабської Республіки щодо України можна продовжувати. Й наша держава, безперечно, на них реагує”, – зазначила очільниця Мінекономіки Юлія Свириденко.

Вона нагадала, що вже запроваджені санкції проти Башара Асада та інших керівників Сирії. Крім того, Україна розірвала дипломатичні відносини з Сирійською Арабською Республікою, припиняє та скасовує міждержавні договори, укладені в попередні роки.

“Сьогодні Уряд запропонував фінальну жорстку, але абсолютно адекватну відповідь на позицію Сирії – запровадження секторальних санкцій проти країни терміном на п’ятдесят років. Таким чином питання економічних відносин з Сирією буде закрито й надовго”, – зазначила Свириденко.

Згідно з рішенням уряду проти Сирії пропонується запровадити наступні санкції:

  • обмеження торговельних операцій у частині заборони експортно-імпортних операцій із резидентами Сирійської Арабської Республіки, операцій із переробки із підприємствами-резидентами САР, заборона здійснення інвестицій в Сирію;
  • повне припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень резидентами САР територією України;
  • зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань на користь резидентів САР, запобігання виведенню ними капіталів резидентами за межі нашої держави;
  • заборона здійснення НБУ реєстрації міжнародної платіжної системи, оператором якої є резидент САР, зупинення обслуговування електронних платіжних засобів (включаючи перекази, здійснення розрахунків та видачу готівки), емітованих резидентами Сирійської Арабської Республіки,
  • заборона передання резидентам Сирійської Арабської Республіки технологій, прав на об’єкти права інтелектуальної власності;
  • заборона заходження невійськових суден та військових кораблів під прапором САР до територіального моря України, її внутрішніх вод, портів.

Запропоновані урядом санкції стануть чинними після ухвалення відповідного рішення РНБО, введення його в дію президентом України та затвердження постановою Верховної Ради.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *