Арена

Аналітики оцінюють втрати сторін під час боїв на півдні України як приблизно однакові

Бої на Запоріжжі та півдні Донеччини не вщухають, а місцями стають дедалі жорсткішими. Збройні сили України повільно вгризаються у московитську оборону на різних ділянках, а російські війська намагаються контратакувати та перекидають резерви, аби зупинити просування української армії до того, як вона вийде до основних оборонних рубежів.

За два тижні наступальних дій у Запорізькій та Донецькій областях українські війська звільнили вісім населених пунктів: Новодарівку, Левадне, Сторожеве, Макарівку, Благодатне, Лобкове, Нескучне та П’ятихатки, заявила 19 червня заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

За її словами, загалом українські військові просунулися вглиб на 7 км, а звільнена на півдні площа становить 113 кв. км.

Також Маляр попередила про складну ситуацію на заході Луганської та півночі Донецької областей, де рашистські війська намагаються перехопити ініціативу.

“Ворог підтягнув свої сили й активно наступає на лиманському та куп’янському напрямках, намагаючись перехопити в нас ініціативу. Фіксується висока активність ворожих обстрілів. Тривають гарячі бої. Наші війська не дають ворогу просуватися”, — заявила заступниця міністра оборони України.

Про активні спроби наступу ЗСУ на південнодонецькому, запорізькому та донецькому напрямках відзвітували і в Міноборони Московії.

Офіційний представник відомства Ігор Конашенков заявив про відбиті атаки ЗСУ — чотири на донецькому напрямку, три — на Времівському виступі на стику Запоріжжя та Донецької області та двох — в районі Малої Токмачки на Запоріжжі. Про втрачені території Конашенков не згадує.

Обидві сторони заявляють про великі втрати супротивника.

За даними порталу оборонної аналітики Oryx, який підраховує втрати техніки обох сторін, ґрунтуючись на верифікованих фото та відео, з початку червня Московія втратила 129 одиниць техніки, зокрема 32 танки. Україна, за підрахунками Oryx, втратила 155 одиниць техніки, зокрема 24 танки.

Незалежні військові аналітики оцінюють втрати сторін під час боїв на півдні України як приблизно однакові.

Загальна картина бойових дій після активізації українських військ у Запорізькій та частині Донецької областей стає дедалі яснішою.

ЗСУ атакують першу смугу рашистської оборони на різних ділянках лінії фронту — від міста Василівка на березі Каховського водосховища (вірніше від того, що від нього залишилося після підриву Каховської ГЕС) до західної частини Донецької області.

На кількох ділянках українським військовим вдалося просунутися вперед і зайняти кілька населених пунктів — зокрема й ті, що були в московитів опорними.

Водночас не припиняється тиск українських частин на північ і на південь від Бахмута — ЗСУ послідовно оточують місто, змушуючи рашистське командування перекидати резерви й на цей напрямок. Надходять повідомлення й про накопичення українських сил на правому березі Дніпра в районі Нової Каховки.

Рашистська армія створює зустрічні погрози на Куп’янському та Лиманському напрямках, а також не залишає спроб вибити супротивника з Авдіївки та Мар’їнки — опорних міст ЗСУ у передмісті Донецька.

Але основна увага зараз прикута до Запорізької області, де від початку червня тривають запеклі бої, а ситуація виглядає суперечливою, повідомляє ВВС.

Фото: Сухопутні війська ЗС України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *