Арена

У московитів дуже жорстока насильницька культура – Александр Дрюке

Ветеран американської армії Александр Дрюке поїхав в Україну одразу після початку повномасштабного вторгнення Росії, щоб стати добровольцем і допомогти у відсічі російської агресії. Він каже, що вважав це своїм обов’язком. В Україні Александр зустрів свого земляка з Алабами, ще одного добровольця Енді Г’юна. Як досвідчений військовий Александр, зокрема, брав участь у тренуваннях українських захисників, а в червні разом із земляком поїхав на бойове завдання на Харківщину.

Сталося так, що американці потрапили в російський полон. Їх катували, морили голодом, погрожували стратити, і вимагали свідчити, що українська армія обстрілює житлові квартали міст Донбасу. Звільнити добровольців зі США вдалося через три місяці.

“У мене були дві ротації в рамцях кампанії “Свобода Іраку”: з 2002-го до 2006-го і з 2008-го до 2009 року, – розповів Александр в інтерв’ю Українській службі Голосу Америки. – (…) Щодо відмінностей у війнах, вони кардинально різні. В Іраку не носять уніформу, тому не можна було розпізнати, чи це цивільний, чи ворог, аж поки иноді не було надто пізно. І ми там часто спостерігали, як певні особи зневажали людське життя. На війні в Україні, на щастя, росіяни носять уніформу, тож це допомагає, бо легше виявити ворога. Але в них дуже, дуже жорстока насильницька культура. І це не просто неповага до людського життя чи зневага до людського життя. Це відкрита злоба до людського життя. І тому жорстокість, яку ми бачили, яку чинили росіяни, не зрівняти з поганими речами, які робили повстанці в Іраку”.

Дрюке сказав журналістам таке: “Я знаю, що в Америці багато людей кажуть, що це все пропаганда, що Росія насправді не вчиняє воєнних злочинів. І моя відповідь їм: прийдіть, поговоріть зі мною. Я – живий доказ жахливих речей, які вони роблять з людьми. І я можу вам сказати, що це по-справжньому”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *