Арена

Працівники оборонного заводу крали комплектуючі до зброї

Під час повномасштабного вторгнення службові особи ТОВ «Шепетівський ремонтний завод» (Хмельницька область, входить до державного «Укроборонпром») привласнювали комплектуючі до військової техніки та озброєння з метою подальшого їхнього продажу. Про це повідомляє «Главком» із посиланням на дані судового реєстру.

За даними досудового розслідування, яке проводять слідчі обласної поліції, у махінаціях фігурують четверо працівників оборонного підприємства у змові з цивільними особами. Під час допиту як свідка одна з працівниць шепетівського заводу зізналася: час від часу виносила з підприємства комплектуючі до вогнепальної зброї та озброєння, які передавала иншим особам для продажу.

Шепетівський ремонтний завод – державне підприємство оборонно-промислового комплексу України, основним напрямком діяльності якого є ремонт систем реактивно-артилерійського озброєння. Входить до переліку підприємств, які мають стратегічне значення для економіки й безпеки України.

Безпосередньо у цієї жінки правоохоронці виявили три мушководи до гвинтівки Мосіна; 27 металевих йоржиків для чистки ствола нарізної зброї калібру 7,62 мм та 5,45 мм; прицільну планку для АК-74; 203 металеві викрутки для комплекту пеналу АК-74; 104 металеві протирки для ствола АК-74; дві деталі для спускового механізму невстановленої зброї. Наразі вказане майно арештовано.

В інших фігурантів слідство відшукало чеки «Нової пошти», банківські картки, мобільні телефони та готівку.

Кримінальне провадження розслідується за частиною 4 статті 191 Кримінального кодексу («Привласнення чужого майна, вчинене у великих розмірах в умовах воєнного стану»). Санкція статті – позбавлення волі від п’яти до восьми років.

Цікава ситуація виникла також на Хмельниччині (Поділлі), де слідчі обласної поліції розслідують кримінальне провадження, в якому фігурує керівництво 48 інженерної бригади командування Сил підтримки ЗСУ. Протягом квітня-грудня 2023 року командир інженерної бригади полковник використовував п’ятьох підлеглих-військових на будівництві будинку свого тестя. При цьому безкоштовну працю солдатів на паперах було оформлено як «виконання завдання в рамках бойового розпорядження (бойовий наказ)». За це вояки отримували з бюджету по 30 тис. грн щомісячно. Як підрахувало слідство, внаслідок незаконних дій втрати бюджету склали 1,2 млн грн.

Світлина ілюстративна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *