Політвернісаж

Усі його факапи походять від банального цинізму мафіозі

На початку червня цього року кардинал Маттео Дзуппі побував у Києві й зустрівся з президентом Володимиром Зеленським. Омбудсмен Дмитро Лубінець розповів представникові Ватикану про вбивства, зґвалтування і викрадення українських дітей військовими Московії.

Натомість наприкінці серпня Папа Римський Франциск під час виступу перед учасниками Х Всеросійського дня католицької молоді в Санкт-Петербурзі назвав московитів “нащадками великої культури і людяности” та “великої Росії”.

Під час свого виступу Франциск 25 серпня сказав такі слова:

“Ніколи не забувайте про спадщину. Ви – нащадки великої Росії: великої Росії святих, правителів, великої Росії Пєтра І, Єкатєріни ІІ, тієї імперії – великої, освіченої, великої культури та великої людяности. Ніколи не відмовляйтеся від цієї спадщини. Ви – нащадки великої Матінки Росії, крокуйте вперед з цим. І дякую вам — дякую за ваш спосіб бути, за ваш спосіб бути росіянами”.

У МЗС України дорікнули, що Папа просуває наративи про “великодержавність РФ”.

Про це написав речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко у Facebook. Він наголосив, що саме такою пропаґандою “духовних скреп” і “потребою” в порятунку “великої Матінки Росії” Кремль виправдовує вбивства тисяч українців та українок і знищення сотень українських міст і сіл.

“Дуже прикро, що російські великодержавні ідеї, які, власне, і є причиною хронічної агресивности Росії, свідомо або несвідомо, звучать з вуст Папи Римського, місія якого, в нашому розумінні, якраз полягає в тому, аби розплющити очі російської молоді на руйнівний курс нинішнього російського керівництва”, – додав Ніколенко.

Очільник УГКЦ Блаженніший Святослав заявив, що очікує пояснення ситуації від Папи Римського Франциска через великодержавні ідеї, які він озвучив на зустрічі з московитською молоддю.

У заяві української церкви йдеться, що очільник УГКЦ сподівається на те, що слова Папи Римського були сказані спонтанно і без підтримки імперіалістичних амбіцій Московії. Слова про “велику Росію Пєтра І, Єкатєріни ІІ, тієї імперії – великої, просвіченої, країни великої культури та великої гуманности” Блаженніший Святослав називає найгіршим прикладом імперіалізму та крайнього російського націоналізму.

Також очільник УГКЦ каже, що існує небезпека, що ці слова можуть бути сприйняті як підтримка того націоналізму й імперіалізму, який сьогодні став причиною війни в Україні.

“Як Церква, ми хочемо заявити, що в контексті аґресії Росії проти України подібні висловлювання надихають неоколоніальні амбіції країни-аґресора, хоча мали б категорично засуджувати такий спосіб “бути росіянами”.

З метою уникнення будь-яких маніпуляцій щодо намірів, контексту та висловлювань, присвоєних Святішому Отцеві, ми очікуємо від Святого Престолу пояснення цієї ситуації”, – сказав представник УГКЦ.

Блаженніший Святослав також повідомив, що через кілька днів єпископи УГКЦ візьмуть участь у щорічному Синоді в Римі та матимуть нагоду донести Папі “сумніви й біль українського народу”.

Після появи такої заяви письменниця Оксана Забужко написала в своєму блозі про те, що пишається Українською Церквою і її Главою”.

“Дорогі українські католики, видихайте, – попри паскудства Папані, християнство все ще на місці!

А таваріщу Берґольйо саме час згадати, що він ні разу не Джуд Лоу((((

У мене це ще й особистий сором – я ж із цим любителем “ґранде Руссіа”, хай Бог простить, так мило ручкалася, коли у 2018-му в Римі відзнаку Омеляна Ковча отримувала, і фотки мої з ним десь там заархівовані на сайті Ватикану, і здався він мені тоді таким душкою, з тими своїми кроткими коров’ячими очима й обволікаючим усміхом – Соррентіно би плакав! – що я ще довго була вважала, ніби всі його факапи походять просто від дурости/наївности, а не від банального цинізму мафіозі, якому до дупи всі вбиті українські діти, і ради перспективи урвати в Росії парочку дієцезій можна й наплювати на 7 млн. українських католиків, не кажучи вже про те, що там 2 тис. рр. тому говорив той чувак із Назарету…

А от не можна, Хорхе. Не можна. Вважай, бо сильно прорахуєшся.

І, до речі: той чувак із Назарету – по нашій стороні.)”, – емоційно відреаґувала Оксана Забужко.

Нагадаємо, що Папа Франциск заявляв, що був би щасливий охрестити прибульців і дозволив би їм зайти в церкву. Франциск сказав, що якби експедиція марсіян навідалась до нього, він би їм не відмовив у хрещенні, додавши “хто я такий, щоб чинити опір?” Він підкреслив, що католицька церква відкрита для всіх, навіть для марсіян.

Також раніше Папа Римський звертався до сицилійської мафії із закликом залишити злочинне життя. Папа заявив, що острову потрібні “чоловіки та жінки кохання, а не чести”. Він використав слова, якими члени мафії самі себе характеризують. У Палермо, столиці Сицилії, понтифік зазначив, що члени організованих злочинних груп, багато з яких ходять до церкви, “не можуть вірити в Бога та бути мафіозі” одночасно.

онлайн-газета “ПолітАрена”

Фото з відкритих джерел

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *