Арена

Ілон Маск підтвердив репутацію людини, яка несе загрозу західним демократіям

Єврокомісія оприлюднила результати дослідження, яке вказує на те, що платформа Х (колишній Twitter), яка належить Ілону Маску, сприяла поширенню рашистської пропаганди стосовно війни Росії проти України.

За інформацією The Washington Post, ця дезінформація тривала протягом року, навіть попри обіцянки найбільших соціальних мереж, включаючи Meta, боротися з пропагандою московитів.

Згідно з дослідженням, протягом 2022 року авдиторія та охоплення облікових записів, які були пов’язані з Кремлем і активно використовувалися для дезінформації, значно зросли в Європі. Аналіз також показав, що охоплення та вплив цих облікових записів, які підтримували рашистську пропаганду, ще більше зросли у першій половині 2023 року, частково через недостатні стандарти безпеки на платформі Twitter.

Відзначається, що Європейський союз (ЄС) вживає набагато більш агресивний регуляторний підхід до боротьби з дезінформацією порівняно зі Сполученими Штатами, і це дослідження може сприяти подальшому зміцненню заходів для боротьби з російською пропагандою в Європі.

Раніше засновник компаній SpaceX та власник соцмережі Twitter Ілон Маск відмовив Збройним силам України у проханні увімкнути Starlink у районі Криму.

Американські видання не вперше називають зростаючий вплив Маска головним болем адміністрації Джо Байдена. Репортери Bloomberg у великому матеріалі “Як глобальна імперія Ілона Маска перетворила його на гостру проблему для Вашингтона” нещодавно писали, що статус Маска наближається до президентського.

“Деякі високопосадовці в адміністрації Байдена побоюються, що завдяки своїй бізнес-імперії, незліченному багатству та політичним зв’язкам Маск практично недоторканний. Він в односторонньому порядку вирішує, наприклад, де і як Україна може використати Starlink – це повноваження рівня президента, а не підрядника Пентагону”, – пише Bloomberg.

Маск не гребує скористатися владою, яку йому дають мільярди. І далеко не для просування позиції США.

“Всупереч лінії американської зовнішньої політики Маск виступав і з проросійським планом завершення війни в Україні, і з ідеями об’єднання Тайваню з Китаєм, яким аплодували в Пекіні”, – пише Bloomberg.

Суперники США теоретично мають можливості впливати на Маска через його бізнес-імперію.

Більше половини машин Tesla, що належить Маску, збирається в Китаї. Гроші на покупку Twitter (тепер X) він збирав на Близькому Сході.

Ще одне стратегічне для США підприємство Маска – космічна компанія SpaceX. Маск визнавав, що обговорював космос із Путіним приблизно за рік до війни. І заперечував, що розмовляв із ним після початку повномасштабного вторгнення.

New Yorker стверджує, що розмова все ж таки мала місце — у жовтні 2022 року. Про це журналу розповів Колін Каль, який на той час обіймав посаду заступника міністра оборони США.

Каль дзвонив до Маска, щоб обговорити з ним ситуацію з наданням послуг Starlink для української армії.

“Навіть попри те, що офіційно Маск не є ані дипломатом, ані державним діячем, я вважав важливим ставитися до нього саме так”, – розповів журналісту Каль.

Космічна компанія Маска SpaceX місяцями забезпечувала інтернет-зв’язком українських військових, аби ті могли як захищатися, так і планувати наступальні операції. Проте згодом Маск висунув Пентагону ультиматум і відмовився надалі платити за зв’язок для українців.

“Телефоном Маск сказав, що дивиться в ноутбук і бачить “весь хід війни” на карті активності Starlink. А через три хвилини він сказав: “Ну, ми чудово поговорили з Путіним”, — переказує слова Каля автор статті Ронан Ферроу.

“І тут ми всі подумали: “Так-так, ось це неприємно”, – додав співрозмовник New Yorker.

Чому? Одного дня, як розповів автору New Yorker український військовий зв’язківець Микола, ЗСУ просувалися на південному фронті. І в якийсь момент з’ясували, що зв’язок зник.

“Ми підійшли дуже близько до лінії фронту. І коли ми перейшли її, Starlink припинив працювати”, – переказує слова українського солдата американський журналіст. Наслідки були миттєвими:

“Зв’язок помер, підрозділи були ізольовані… Це був хаос”.

Після цього Пентагон був змушений оформити свої стосунки із SpaceX офіційно, аби на майбутнє Маск “не зміг просто прокинутися якось вранці і вирішити, що йому це більше не потрібно”, – пригадує Каль. І тільки так американцям вдалося забезпечити для України принаймні те, що “Маск не вимкне рубильник”. Деталі угоди не розголошували, проте відтоді зв’язок не зникав.

При цьому автор статті зазначає, що один із речників Пентагону заявив йому, що поінформує Маска про інтерес до його ролі у подіях в Україні, і говоритиме з ним лише тоді, якщо сам Маск дасть на це згоду.

А інший співрозмовник журналіста з Пентагону заявив, що “ми живемо з його милості”.

“Отака фігня”, – прокоментував ці обставини співрозмовник.

Великі бізнесмени і раніше впливали на велику політику – згадати б хоча б Джона Моргана під час Першої світової або ж Джона Рокфеллера перед Другою світовою чи Джорджа Сороса у Східній Європі після розпаду СРСР. Але вплив Маска став більш завойовницьким та масштабним. Власне, існує не так вже й багато прецедентів, коли цілком цивільна людина так очевидно впливала на питання війни і миру між народами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *