Візії

Увесь світ забув, що таке герої. Справжні. Не голлівудські

Розстріл росіянами беззбройного українського полоненого, відео страти якого з’явилося в мережі 6 березня, став одним з найрезонансніших воєнних злочинів рашистів від початку повномасштабного кремлівського вторгнення в Україну.

7 березня було оголошено, що окупанти зафіксували на камеру розстріл українського військовослужбовця на ім’я Тимофій Шадура. Він зник безвісти в районі Бахмута 3 лютого 2023 року і служив у 30-й окремій механізованій бригаді ім. князя Костянтина Острозького. Тіло бійця залишається на окупованій території, встановлення його особи — попередня інформація командування бригади.

Дещо згодом журналіст Юрій Бутусов заявив, що рашисти вбили Олександра Мацієвського з ніжинського ТРО.

Розставила крапки над “і” СБУ. Відомство офіційно визнало, що ім’я героя – Олександр Мацієвський, а відтак президент України Володимир Зеленський присвоїв військовому звання “Героя України”.

Письменниця Мирослава Горнастаєва: Я одного не можу втямити, на хіба зомбаки це виклали в Мережу? Щоби шо? Інша річ, якби якийсь умовний полонений впав на коліна, плакав, благав помилування…. Таку людину до речі теж було б шкода, і градус ненависті до зомбаків підскочив би вище. Але це… Щоби шо? Налякати когось? Опісля Оленівки, Маріуполя, розворочених ракетами будівель, мерців на вулицях Бучі, поховань в Ізюмі…. Щоби шо? Воїн тепер вступив в Перунів полк без черги, задокументований злочин зомбаків вже не зітерти… Градус русофобії? Шкала вже давно закінчилася і витекла ртуть… На цій війні живі воюють з мерцями. Це навіть не орки, ті хитріші. Героям слава, чоловіче добрий. Твій погляд у вічність незабутній для всіх. І ти житимеш вічно, а твої вбивці мертві.

Письменник Юрій Винничук: В совєтську епоху все виглядало пафосно: чувак шарпає гімнастьорку на грудях, рве «тєльняшку» і вигукує якийсь лозунг. Наприклад, як у фільмі Довженка або в Сосюри: «Я комсомолець! Стріляй!»
А тут жодного пафосу. Вочевидь, йому сказали, що зараз розстріляють і дали останню цигарку. А він замість того, щоб в чомусь переконати їх, тихо і буденно промовив те, що їх вивело з рівноваги. «Слава Україні!» ще ніколи не звучала так, як дихаєш.

Письменник Костянтин Коверзнєв: Коли вони розстрілювали в потилицю Підмогильного, гноїли Плужника, спалювали живцем Свідзінського, відбивали нутрощі Симоненку та вішали Івасюка, вони то все робили свідомо. Хто це все робив? Хіба Путін вбив Курбаса, Семенка та Стуса? Вони чомусь вирішили, що нам нема місця на цій планеті. Нам наплювати на всі їхні онтологічні пояснення московитської мотивації! На всю цю толстоєвщину. У війні винен не Путін та його камарилья, а вся махрова Московщина. Вбивство українського героя – це колективна відповідальність усіх кацапів (м’ясників).

Журналіст Олександр Бабак: Мордор програв цю війну. Вчора.
Я все хотів відчути – коли вони проваляться. Проваляться в пекло, яке так довго самі і творили. Це трапилось вчора.
Війну Росія програла. Програла саме вчора. Програла – розстрілявши нашого полоненого, але не зламаного солдата.
Він помер зі словами «Слава Україні». Він не просив у виродків ні життя, ні пощади. Можливо, попросив останню цигарку. Він помер героєм. І помер, щоб нагадати усьому світу, що є щось вище за банківські рахунки і такий солодкий комфорт матеріального життя. Увесь світ забув, що таке герої. Справжні. Не голлівудські. Світ їх створював в «голлівудах» різних фродо, міцних горішків і рембо. Україна народила Героїв справжніх. Не кіношних. І це почне міняти весь світ. І це кінець Мордору. Бо сьогодні уже не мільйони, а мільярди прокинуться з гаслом «Слава Україні». Бо ця Історія стала всесвітнім трендом у Твіттері й інших соцмережах. Дякуємо тобі, Герою, за ту жертву, яку ти приніс за нас усіх. Заради нашої перемоги над Темрявою. Це так по-християнськи. Нехай Бог прийме твою душу.
ГЕРОЯМ СЛАВА!

Онлайн-газета “ПолітАрена”

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *