Арена

Зеленський наклав санкції на громадян країн Близького Сходу

Президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони від 18 березня щодо застосування персональних санкцій проти 300 фізичних осіб та 141 юридичної особи.

Відповідний указ №163/2023 оприлюднили на сайті Офісу президента.

Серед людей, проти яких запроваджуються санкції, є громадянин Сирії Башар Хафез аль-Асад 11 листопада 1965 року народження. Ймовірно, йдеться про президента Сирії, утім дата його народження – 11 вересня 1965 року.

Також у санкційний список потрапили ще троє громадян Сирії, сім – Ірану, усі інші – РФ.

Десятирічні санкції, зокрема передбачають блокування активів та торгових операцій, транзиту та перевезень територією України, анулювання ліцензій, заборону на приватизацію та купівлю землі, передачі технологій і прав на інтелектуальну власність.

Серед підсанкційних компаній – переважно підприємства кремлівського оборонно-промислового комплексу, такі як концерн “Калашников”, концерн повітряно-космічної оборони “Алмаз-Антей”, автомобільний завод “Урал”, Об’єднана суднобудівна корпорація, Державний космічний науково-виробничий центр ім. Хрунічева.

Водночас у список санкцій потрапили 16 іранських компаній, зокрема Shahed Aviation Industries Company, Iran Aircraft Industries Company, Safiran Airport Services і кілька авіакомпаній.

У переліку також три авіатранспортні компанії Success Aviation Services FZC (Success Aviation) і I Jet Global DMCC (iJet), які базуються в ОАЕ, які співпрацювали з Safiran для координації польотів між Іраном і РФ, зокрема пов’язаних із транспортуванням іранських дронів.

Також під санкції потрапили підприємства, розташовані на тимчасово окупованій території України. Зокрема, ТОВ “ММК ім. Ілліча”, зареєстроване в Макіївці (Донецька область), а також Автономна некомерційна організація “Інститут морського приладобудування та робототехніки” та АТ “Євпаторійський авіаційний ремонтний завод” у Криму.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *