Арена

Мовчіть до перемоги: Зеленський намагався блокувати тему корупції в медіа

Після публікації журналістського розслідування щодо розслідування завищених цін на продукти для Міноборони, зокрема яєць за 17 грн за штуку, президент Володимир Зеленський непублічно закликав провідні медіа тимчасово не просувати тему корупції.

Про це на конференції National Media Talk 2023, що проходила в Києві, розповіла головна редакторка ZN.UA Юлія Мостова, інформує Nv.ua.

Відповідаючи на запитання модератора, головного редактора медіадому NV Віталія Сича, про вплив української влади на свободу слова під час протистояння московитській аґресії, вона назвала цей випадок “малесенькою історією, де в краплі води відбивається світ”.

Про зустріч Зеленського з журналістами в режимі офрек Мостовій переповіли колеґи, бо саму її не запросили. Керівник держави просив пресу не писати про корупцію.

“І ви знаєте що? В плані корупції ми би прийняли ці умови, якби президент збалансовано продовжив і сказав: “Я не хочу, щоб це явище роз’їдало наші тили, відбиваючись на спроможності нашого фронту. І тому, ось людина – Андрій Борисович (Єрмак. – Ред.), инші люди, хто хочете. Ось його телефон живий. Якщо у вас є арґументовані треки, факти, прийдіть, будь ласка, надайте цій людині, вона відразу візьме від вас слухавку. І дайте нам тиждень на реаґування. Якщо за тиждень реаґування не буде, друкуйте, показуйте, пишіть. Але дайте нам шанс виправитись”, – сказала Мостова.

Натомість цієї пропозиції від Зеленського не було, констатувала вона.

“Він сказав: мовчіть до перемоги. Якщо будемо мовчати, ніякої перемоги не буде”, – вважає головна редакторка ZN.UA.

Нагадаємо, 21 січня ЗМІ повідомили, що харчі для військових Міноборони може закуповувати за цінами завищеними у 2-3 рази.

Відомство у відповідь заявило: “Відомості ЗМІ про закупівлю харчування для військових – омана й маніпуляції. Готуємо матеріали для СБУ”. Тодішній міністр оборони Олексій Резніков спростував інформацію про закупівлю продуктів за завищеними цінами. За його словами, в оприлюдненому ЗМІ документі була технічна помилка – постачальник вказав ціну не за десяток, а за кілограм яєць.

Постачальник послуг харчування Міноборони спростовував звинувачення у завищенні цін і запросив на виробництво депутатів оборонного комітету.

Скандал обговорили на засіданні комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки. Резнікова залишили на посаді.

Перевірку Міноборони проводить державна аудиторська служба.

НАБУ і CАП досліджують інформацію щодо закупівель в межах кримінального провадження, яке розпочали ще до публікації журналістського розслідування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *