Арена

Помер визначний науковець Микола Сулима

Сьогодні, 26 жовтня, на 77-му році життя помер дійсний член НАН України, доктор філологічних наук Микола Матвійович Сулима.

Співробітниця Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка Надія Бойко повідомила таке:

“Сьогодні відійшов у засвіти наш дорогий Микола Матвійович, філологи з Украіни і не тільки знають, хто це і без зазначення прізвища. Літературознавець, який прекрасно знався як на давній літературі, так і футуризмі, завжди цікавився сучасною літературою, підтримував авторів і дослідників-початківців, а ще Микола Матвійович – поет і перекладач. Неймовірно мʼяка, добра і товариська людина, до якої будь-коли можна було звернутися за порадою чи за словами підтримки”.

Письменник Костянтин Коверзнєв зазначає таке: “Помер найкращий знавець поезії українських футуристів Микола Сулима. Світла пам’ять!”

Професор катедри історії української літератури, теорії літератури та літературної творчости Інституту філології КНУ іменіи Тараса Шевченка Юрій Ковалів також висловив співчуття: “Щойно не стало Миколи Сулими. Царство Небесне. Славний був чоловік, глибокий інтелектуал з чуттям поета, неординарний науковець. Хай Господь його привітає”.

Перу Миколи Сулими належать понад 300 публікацій, серед яких ґрунтовні монографії “Українське віршування кінця XVI — початку XVII ст.”, “Українська драматургія XVII—XVIII ст.”, “Гріхи розмаїтії (Єпитимійні справи XVII—XVIII ст.)”, збірник праць “Книжниця у семи розділах”.

Вчений був упорядником і науковим редактором низки персональних і колективних збірок, хрестоматій та антологій творів давньої, класичної та новітньої української літератури. Найвідоміші з них — 40-й том зібрання творів І. Я. Франка, “Українська література XIV—XVI ст.”, “Українська поезія. Середина XVII ст.”, “Український футуризм. Вибрані сторінки”, “Давня українська література”. Член редакційної колегії академічної 12-томної “Історії української літератури”.

Світлина: скріншот з відео

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *