Політвернісаж

Найкраще угорцям велося в Австро-Угорщині…

На відміну від сусідів по колишньому соцтабору, Угорщина в 90-х заціпеніла. Вона мовби опинилася поза простором і часом. Угорці загалом почуваються трохи поза простором і часом. Звідси специфіка їхньої літератури, культури, особливо кінематографа. Популярними в Угорщині можуть бути зовсім не ті письменники, які популярні на своїх батьківщинах.

Схоже, найкраще угорцям велося в Австро-Угорщині, принаймні угорській шляхті. На відміну від української, яка ставала польською, а згодом російською, угорська шляхта завше була угорською.

Угорці дуже помічні і здатні перейнятись твоєю халепою. Назву два епізоди – один з дев’ятдесятих, другий з двотисячних. Я повертався з Відня, і провідник українського вагона відмовився брати мене, незважаючи на мій квиток. Він посадив у вагон групу без квитків. Отаке було українське в ті часи свавілля. До відправлення залишалося небагато часу, і мені не спало на гадку нічого оригінальнішого, як звернутися до касирки.

Перейнявшись моєю ситуацією, касирка замкнула касу і пішла зі мною до вагона. Вона правувалася з провідником кепською російською, поміж тим, очевидно, лаючись угорською, якої я, на жаль (утім, в тій ситуації радше на щастя) не розумів. Мій угорський лексикон обмежений, і лайки в ньому зовсім немає. Щойно коли касирка пригрозила, що поїзд не вирушить, провідник схаменувся і пустив мене у вагон.

Другий випадок був першим рейсом українського поїзда сполученням Київ-Відень-Київ. Ми вирушили з Відня, проте ледве доїхали до Будапешта. Угорські поїзди їздять швидко, гальмують різко. Українські вагони до такого зовсім не пристосовані. Поїзд забрали на ремонт, а нас розмістили, хоч і не в готелі, але у віп-залі східного вокзалу, забезпечивши холодними перекусками і гарячими напоями. То була горе-подорож. У львів поїзд прибув на добу пізніше, а на вокзалі вже чатували телекамери плюсів. Їх не цікавили люди. Їх цікавив гайп – то була файна нагода пройтися по Порошенку і його уряді. Саме тому я відмовився від коментаря. За інших обставин я б його охоче дав.

З летаргії Угорщина почала прокидатися після приєднання до ЄС у травні дві тисячі четвертого року. Мов з рогу достатку, посипалися кошти, і можна було побачити, що угорці не втратили стиль. Оспалі містечка почали оживати архітектурно й у людському плані. але мають угорці Орбана. Їм його ніхто не обирає – вони самі обирають його. Орбан – молодший, майже цнотливий партнер у клубі кривавих диктаторів. Орбан задивляється на Москву і Мінськ, особливо на Москву, де дешевий газ, за який у підсумку неодмінно доведеться дорого розплачуватися. Дарма що годує Орбана Брюссель. І це ж треба: Орбан – колишній дисидент, щоправда, архінаціоналістичного штибу.

Тимофій Гаврилів, літератор

Фото ілюстративне

Мову ориґіналу збережено

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *