Арена

СБУ береться довести, що рашистський патріарх є воєнним злочинцем

СБУ повідомила про підозру патріарху РПЦ Кірілу, який благословив рашистів на вбивства українців.

З початку повномасштабної аґресії Московії за матеріалами СБУ розпочато 70 кримінальних проваджень щодо представників УПЦ (МП), з яких 16 — митрополити церкви.

На сьогодні Служба безпеки та Офіс Генерального прокурора зібрали доказову базу на очільника РПЦ Владіміра Ґундяєва (відомого як Кіріил), який сприяє збройній аґресії московитів і заперечує воєнні злочини окупантів.

За даними слідства, московський патріарх входить до найближчого оточення вищого військово-політичного керівництва Московії та один із перших публічно підтримав повномасштабну війну проти України.

СБУ також уточнила, що для поширення пропаґанди Ґундяєв масово використовує підконтрольні йому релігійні громади РПЦ на території Московії, а також представників т. зв. УПЦ (МП) в Україні.

Крім того, Ґундяєв регулярно розповсюджує наративи Ккремля у вигляді онлайн-проповідей або власних відеокоментарів.

Зокрема задокументовано, що у березні 2022 року на сайті РПЦ було опубліковано «статтю» про літургію, де клірик благословив командуючого Росгвардії Московії Золотова на війну проти України.

Також наприкінці лютого 2023 року на офіційному ютуб-каналі РПЦ вийшов відеоматеріал, в якому Ґундяєв виправдовує окупацію сходу України.

Крім того, патріарх неодноразово давав коментарі пропаґандистам з центральних телеканалів Московії, в яких підтримував аґресивну політику Кремля і закликав вірян об’єднатися у війні проти України.

Ініційована СБУ експертиза підтвердила факти злочинної діяльностиі патріарха РПЦ.

На підставі зібраних доказів Ґундяєву повідомлено про підозру за такими статтями:
▪️ посягання на територіальну цілісність і недоторканність України;
▪️ виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної аґресії Кремля проти України, глорифікація її учасників;
▪️ планування, підготовка, розв’язування та ведення аґресивної війни.

«Тривають комплексні заходи для притягнення фіґуранта до відповідальности за злочини проти нашої держави», — повідомили в СБУ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *