Арена

Командир 128 ОГШБр Дмитро Лисюк своїм запізненням спровокував ракетний удар по товаришах

Командир 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бриґади Дмитро Лисюк запізнився на захід до Дня ракетних військ і артилерії, який організували поблизу лінії фронту на Запоріжжі. Військовослужбовці чекали комбриґа понад пів години, а тоді стався приліт, унаслідок якого є загиблі та поранені.

Про це повідомляють джерела hromadske зі 128 бриґади.

Один із наших співрозмовників зазначив, що спершу нагородження запланували на 9 годину ранку, але перенесли на 9:30. У цей час військові вже були вишикувані й чекали на командира. Близько 10:10 стався рашистський удар.

Комбриґ прибув буквально через 2 хвилини після прильоту.

Джерело hromadske відзначило, що московити слідкували за бійцями 128 бриґади з безпілотника, кориґуючи ракетний удар. Однак окупанти помилилися і влучили в будівлю позаду військових, ближче до дороги.

“І виходить, усі ті, хто стояли ближче до дороги, вони всі 200-ті (загинули — ред.). А особовий склад, який конкретно мав нагороджуватися (командири гармат, навідники, артилеристи), їх трохи прикрила стіна будинку, в який влучив “Іскандер”. За рахунок цього жертв трохи менше”, — стверджує одне з джерел.

Водночас багато військових зазнали поранень від уламків, додав співрозмовник.

Окупанти 3 листопада завдали удару по скупченню військових 128 ОГШБр, коли ті, за даними джерел hromadske у ЗСУ, зібралися для нагородження на честь Дня артилерії в прифронтовій зоні Запорізької области. Центр стратегічних комунікацій ЗСУ повідомив, що московити вдарили ракетою “Іскандер-М”.

128 бриґада підтвердила загибель 19 своїх бійців унаслідок ракетного удару. Там повідомили, що зараз проводиться перевірка всіх обставин трагедії.

Президент Володимир Зеленський висловив співчуття рідним загиблих бійців і заявив, що цієї трагедії можна було уникнути. Міністр оборони Рустем Умєров пообіцяв, що буде зʼясовано всі обставини того, що сталося. Він доручив провести повну перевірку за фактом трагедії головній інспекції Міноборони.

Державне бюро розслідувань почало розслідувати обставини загибелі військовослужбовців 128 бриґади та ініціювало службове розслідування дій військових посадовців, які організували захід до Дня ракетних військ і артилерії.

Своєю чергою журналіст Володимир Бойко висловив обурення на своїй сторінці у Facebook через те, що “…командир перемоги на шикування взагалі не прибув”. “Його чекали пів години, яких вистачило для того, щоби ворожа розвідка виявила скупчення особового складу”, – зазначив він.

Бойко звернув увагу на те, що людей дивує, чим Лисюк думав, коли розпорядився вишикувати воїнів для нагородження біля лінії фронту. “Відповідаю: в армії немає команди “думати”. А тому треба питати про инше – хто присвоїв Лисюку звання полковника та поставив командувати бриґадою попри те, що в нього за плечима судимість за контрабанду сиґарет з окупованої території Луганської области?” – поділився журналіст, посилаючись на відомості з кримінального провадження.

За його даними, Лисюк у 2019 році був засуджений до штрафу в розмірі 119 тисяч гривень за незаконне переміщення та продаж контрабандних сиґарет із так званої “ЛНР”. Журналіст підкреслив, що тоді Лисюк був підполковником, командиром 8-го окремого батальйону 10 окремої гірсько-штурмової бриґади. Також автор повідомив, що, за відомостями правоохоронців, він займався злочинною діяльність наприкінці 2018 – на початку 2019 року й мав спільника.

Затриманим спільникам повідомили про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 204 (незаконне придбання з метою збуту, зберігання з цією метою, а також збут і транспортування з метою збуту незаконно виготовлених тютюнових виробів, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу.

“Комбат Лисюк уникнув арешту і був відпущений на поруки, а його спільник вийшов з-під варти під заставу у 286 тисяч гривень. 30 липня 2019 року обидва підозрювані визнали свою провину й уклали угоду з прокурором”, – підкреслив журналіст.

Світлина з відкритих джерел

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *