Арена

Люди відчувають скотське ставлення до себе з боку держави

У Держприкордонслужбі підтвердили, що через неодноразові підробки документів можуть вимагати в чоловіків, яким дозволено перетинати кордон, зокрема багатодітних батьків, витяг із протоколу ТЦК або запис про відстрочку в військово-облікових документах.

Про це повідомив речник ДПСУ Андрій Демченко у коментарі “Українській правді”.

У суботу в соцмережах почали розповсюджуватися повідомлення про те, що українських чоловіків, зокрема інвалідів 3 групи та багатодітних, перестали випускати за кордон без довідки від ТЦК.

У мережі з’явилося відео про те, як багатодітного батька, що він неодноразово перетинав кордон, цього разу не випустили без довідки від ТЦК або військово-облікових документів. На відео дівчина-прикордонник говорить, що з 20.00 29 грудня “є інше розпорядження”.

“До 20 години було так, як ви говорите – просто ми не були такі вимогливі, ми не вимагали від вас цих документів, ми дивилися тільки, що ви багатодітний, і ви перетинали (кордон – ред.)”, – сказала вона.

Речник ДПСУ Андрій Демченко у коментарі зазначив, що через неодноразові підробки документів ДПСУ може вимагати військово-облікових документів із записом про відстрочку.

Демченко заявив: “Зважаючи, що ми неодноразово виявляли підробки документів, пов’язаних з багатодітством, наші інспектори можуть перевіряти цю умову виїзду чоловіків, зокрема, і за документами з територіальних центрів комплектування. Це можуть бути витяг з протоколу ТЦК про ухвалене рішення про відстрочку, або запис про відстрочку в військово-облікових документах”.

Раніше в суботу Демченко запевнив, що “змін у Правилах перетину кордону немає, але з боку Державної прикордонної служби України завжди залишатиметься ретельна перевірка умов виїзду та чітке дотримання законодавства”.

Журналіст Роман Кульчинський вважає таку ситуацію “скотським ставленням до людей”.

“Спочатку на основі якогось внутрішнього розпорядження перестати випускати чоловіків, які мають право на виїзд, і вимагати нові документи. (Хто не в курсі позавчора ввечері несподівано на кордоні почали завертати багатодітних та інвалідів). Потім публічно говорити, що нічого не змінилося, а потім таки визнати, що інспектори іноді просять нові довідки, – зазначив Кульчинський. – Хоча це брехня, на пропускних пунктах усіх розвертають. Почали вимагати документ з військкомату про відстрочку (раніше не вимагали).

Якщо вже після років успішної цифровізації, ви не можете:
– подивитися по своїй базі, що людина дійсно виїжджала з трьома і більше дітьми,
– не можете перевірити в реєстрах скільки дітей,
– не можете перевірити через розпіарену “Дію”, а там теж є свідоцтва народження дітей,
то просто попередьте людей за тиждень чи два, що правила змінюються. Це ж люди взяли квитки, спланували складну поїздку, хтось їде з родиною. Все пішло шкереберть, треба десь ночувати біля кордону, добиратися додому. Втрачається купа грошей.

Навіщо це скотство? Який у ньому практичний сенс?

Ну, і ясно, що багато тих, хто прорветься і їхні діти, взагалі в Україну, скоріше за все, не повернуться взагалі. Бо держава не дотримується слова”.

Фото з мережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *