Арена

Низка політиків США здійснили тиск на свободу слова в Україні

Журналісти українського аналітичного видання Texty.org заявили про тиск і погрози від американських посадовців та політиків після публікації матеріалу про організації та людей США, які виступають проти підтримки України.

Про це йдеться в офіційній заяві видання.

У ній журналісти розповіли, що 6 червня опублікували дослідження «Американські гойдалки. Від трампістів до комуністів, хто і як агітує за припинення допомоги Україні», де оприлюднили перелік організацій та людей, які виступають у США проти підтримки України.

Для аналізу використали відкриті джерела, на основі яких проаналізували аргументи організацій та людей зі списку проти допомоги, порівнявши їх із поширеними наративами російської дезінформації. Крім того, видання дослідило, що ті, хто потрапив до переліку, взаємодіють між собою в публічному просторі, а деякі з них — із російськими медіа й державними інституціями.

«Ми не називаємо фігурантів цього дослідження ворогами України, не оскаржуємо і не засуджуємо їхнє право на свободу висловлювання, ми лише констатуємо факт, що вони виступають проти підтримки Україні й що аргументи, які наводять багато з них, співзвучні з наративами російської пропаганди щодо України», — пояснили журналісти.

Однак після цього директор Інституту Рона Пола Деніел Макадамс заявив, що видання Texty.org, яке фінансує американський уряд, створило hate list американських громадян.

Журналісти заперечують слова Макадамса про те, що один зі співзасновників українського видання Анатолій Бондаренко проходив тренування у проєкті американського уряду TechCAMP. Вони пояснюють, що він лише pro bono виступав у ролі тренера з дата-журналістики в цьому проєкті.

Після публікації Макадмса американські консервативні видання, ультраправі й ліві американські активісти, почали атакувати редакцію Texty.org та авторів статті, зокрема висловлюючи погрози. Конгресвумен-трампістка Марджорі Тейлор Ґрін також сказала, що публікація українського видання є списком ворогів, і заявила, що за цим стоїть президент України Володимир Зеленський.

Згодом, за даними Fox News, два американські конгресмени закликали державного секретаря США Ентоні Блінкена надіслати їм інформацію про Texty.org. Вони також попросили Комітет із питань асигнувань Палати представників припинити підтримку видання з боку США, після чого комітет ухвалив таку резолюцію.

Бізнесмен Ілон Маск, якого українські журналісти також згадали у своєму матеріалі, закликав внести Texty.org до списку терористичних організацій.

«Ми розцінюємо цю кампанію як тиск на свободу слова та вияв шовінізму щодо громадян України. Адже наші гейтери вважають, що ми не маємо права досліджувати ті потоки неправдивої інформації, які вони продукують стосовно нашої країни та нас, бо вони є громадянами США, а ми ні», — заявили журналісти Texty.org.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *