Арена

Політичне керівництво України може виявитися не готовим до протистояння аґресії

Небезпека від відсутности чіткої позиції влади щодо курсу України в НАТО зростає на тлі загрози військового вторгнення Російської Федерації, бо ж керівництво країни не уявляє, що таке збройний конфлікт.

Про це в ефірі “Прямого” заявив надзвичайний і повноважний посол України в США у 2015-2019 роках Валерій Чалий.

Він наголосив, що суперечливі заяви влади щодо вступу України до НАТО не дають змогу зрозуміти чітких намірів Києва до приєднання до Альянсу.

“Я не розумію, що на Банковій: яка позиція по НАТО, по нашій конституційній нормі записаній? Бо там какофонія якась звучить – то одне, то инше. Зовнішня політика – це ж не Міністерство закордонних справ, це зовнішньополітична діяльність усієї країни”, – заявив Чалий.

“Тому дуже небезпечний сценарій. Він набагато складніший, ніж зупинити російські танки. Набагато складніший. І в мене є побоювання, що сьогоднішнє українське керівництво, в першу чергу політичне керівництво, не готове відстояти в такому сценарії. Тому що вони мало уявляють собі, що таке збройний конфлікт”, – вважає Валерій Чалий.

“Як і всі ми, хочуть миру, але вони слабо уявляють, що таке збройний конфлікт. Мало того, що армія знає, але у нас же плани оборони стосуються не тільки армії. РНБО прийняла план оборони країни з ресурсами всієї країни, народу. І я не відчуваю, що є готовність політичного керівництва до такого опору”, – наголосив дипломат.

Нагадаємо, що вчора посол України у Великій Британії Вадим Пристайко заявив, що Україна може подумати про відмову від вступу в НАТО. Він допустив, що такий варіант може бути можливим, якщо це допоможе запобігти війні з Московією.

З огляду на провокативні заяви дипломата, народні депутати фракції “Європейська Солідарність” вимагають від влади негайної реакції на заяву посла України у Великій Британії Вадима Пристайка.

Згодом посол пояснив свою заяву щодо можливої відмови України від курсу в НАТО. За його словами, наміри України приєднатися щодо вступу до Північноатлантичного альянсу залишаються незмінними, а його попередня заява була результатом непорозуміння.

Як відомо, посол США у Росії Джон Салліван 26 січня привіз до МЗС РФ письмову відповідь Вашинґтона на вимоги Москви щодо “ґарантій безпеки”. Він доставив два документи — від США й НАТО.

Натомість заступник голови комітету Ради Федерації з міжнародних справ Владімір Джабаров, заявив що відповідь США – це фантазії і Москва не прийме таку відповідь США на російські пропозиції щодо так званих “ґарантій безпеки”.

Раніше Кремль оприлюднив свій варіант договору зі США та НАТО про “ґарантії безпеки”. Згідно з цим документом, НАТО зобов’язується виключити подальше розширення та приєднання України до організації.

До слова, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ відхилив вимогу Росії до Заходу щодо недопущення приєднання України до Північноатлантичного альянсу.

Раніше міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що зараз біля кордону з Україною перебувають приблизно 130 тисяч російських військових.

Крім того, в газеті Wall Street Journal повідомили, що Росія відправила медичні підрозділи до кордону з Україною, що може свідчити про останнє приготування до вторгнення. Проти минулих періодів нарощування сил це найвищий рівень готовности Московії.

Водночас президент України Володимир Зеленський не розуміє, чому світові лідери останніми місяцями обговорюють ризики нового військового нападу московитів на Україну.

Нагадаємо, що за повідомленням низки американських ЗМІ, московитські військові підрозділи біля кордонів України зайняли “позиції для атаки”. На вогневі позиції виведено частину артилерії та ракетних установок великої дальности, які загрожують Україні.

Фото: 5 канал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *