Арена

Право платити готівкою для громадян Австрії хочуть закріпити в Конституції

У громадян Австрії є право платити готівкою — його потрібно закріпити в Конституції.

З таким наміром ішла на парламентські вибори консервативна Австрійська народна партія (АНП), яку очолює премʼєр-міністр Себастьян Курц. Вибори відбулися 29 вересня 2019 року, АНП на них перемогла.

З готівкою як застарілим способом платежів уже борються деякі європейські країни. Наприклад, у Швеції її збираються вивести з обігу вже в наступному десятилітті. Але австрійські консерватори заявляють, що право платити готівкою рівнозначне праву людини на недоторканність особистого життя. Оплата готівкою — єдиний спосіб розрахунку, за якого особисті дані покупця ніде не реєструються, відповідно, держава не може стежити за кожним його кроком.

Ідея закріпити в Конституції право платити готівкою належала колишнім партнерам АНП за коаліцією — право-популістській Австрійській партії свободи (АПС), яка пішла ще далі й заявила, що платежі за допомогою карт і мобільних телефонів є замахом на свободу громадян. АНП та АПС у вересні вже намагалися внести право на оплату готівкою до Конституції, але їм не вистачило для цього голосів, оскільки всі інші партії проголосували проти (для змін до Конституції потрібно дві третини голосів депутатів). У новому складі парламенту в АНП й АПС разом на 11 місць менше, ніж у попередньому, так що, імовірно, їм знову не вдасться це зробити.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *