Арена

В Україну прибув документ, який підтверджує зв’язок нашої держави з Європою

З наступного тижня  тимчасово експонуватимуть у межах святкування 30-ї річниці Незалежності України латиномовну Конституцію Пилипа Орлика (1710), яка прибула в Україну вперше за 311 років з часу свого створення..

Як повідомили в ОПУ, усі охочі матимуть змогу побачити цей історичний документ з 16 серпня до 14 листопада 2021 року в Софійському соборі в Києві. Там уже готуються до експозиції.

В Королівстві Швеція готові були надавати лише копії документа, та після тривалої роботи дипломатів та чиновників України, Міністерства культури Національний архів Швеції погодився надати в позику оригінал латиномовної версії Конституції Пилипа Орлика.

Міністр Ткаченко був присутнім під час встановлення історичного документу до експозиції 13 серпня. “Це зворушливо, хвилююче та відповідально. Так і хотілось сказати “Ласкаво просимо додому”, – написав він.

Конституція Пилипа Орлика – перша в світі Конституція, що визначала основи державного устрою, форми правління і в якій окреслювались державні кордони. У ній вже тоді йшлося про цілісніть і непорушність кордонів України та відновлення братерства з Кримською державою.

Латиномовна конституція буде представлена на шведській виставці “Раритети Української козацької держави – Гетьманщини XVII- XVIII ст.” у Софії Київській.

Також на експозиції ще 3 старовинних предмети тих часів. Булава гетьмана Пилипа Орлика з Міської бібліотеки Лінчопінга, мощехранительниця (знак гідності голови української держави, або Клейнод гетьмана Івана Мазепи) та два оригінали універсалів гетьмана Івана Мазепи, що зберігаються в Україні.

Перша українська Конституція була ухвалена на зборах козацтва біля містечка Тягиня на правому березі річки Дністер 5 квітня 1710 року. Вона містить преамбулу, 16 статей та присягу гетьмана. Конституція Пилипа Орлика була укладена у двох примірниках: українською та латинською мовами, має дві староукраїнські редакції.

Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася на чужині, а її творці не мали змоги повернутися на батьківщину. Оригінал, написаний рукою Пилипа Орлика, зберігається в Національному архіві Швеції у Стокгольмі.

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах пандемії та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *