Арена

Україні не варто очікувати продовження транзиту російського газу

Виконавчий директор НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко вважає, що наївно очікувати продовження транзиту російського газу через Україну.

Про це він заявив в інтерв’ю “24 каналу”.

Четвертий раунд тристоронніх газових переговорів за участі України, Росії та Єврокомісії сьогодні відбудеться у Брюсселі. У перемовинах під головуванням віцепрезидента Єврокомісії з енергетичного союзу Мароша Шефчовича візьмуть участь міністри енергетики України Олексій Оржель та Росії Олександр Новак, а також керівник “Нафтогазу” Андрій Коболєв і голова правління “Газпрому” Олексій Міллер.

Тема переговорів – узгодження довгострокового контракту на транзит газу Україною після 2019 року.

“До кінця транзитного контракту лишилось кілька місяців. Давайте побачимо, що буде із транзитом. Якщо транзиту не буде – це буде инша реальність і потрібно буде абсолютно инакше підходити до управління українською ГТС”, – зазначає Вітренко.

За його словами, Росія відповідно до своїх політичних міркувань не хоче, щоб Україна заробляла на транзиті.

“Росія не хоче, щоб Україна була сильнішою. Це – певний політично-економічний тиск на Україну. Що не дивно у ситуації військової агресії з боку Росії. Якщо держава вдається до військової агресії, то вона буде готова вдаватись і до економічної агресії. Ми не маємо бути наївними і думати, що Росія зацікавлена у тому, щоби просто заробляти гроші, підтримуючи і свою компанію, і давати заробляти Україні. Нам наївно було би очікувати продовження транзиту газу через Україну”, – сказав Юрій Вітренко.

Він вважає, що через відмову транзиту через територію України постраждає і “Газпром”, і газовий ринок Европи.

“На жаль, у ситуації, коли є військові дії між двома країнами, спрацьовує військова логіка. Вона полягає у тому, що втрати для країни порівнюються із втратами супротивника. Росія розуміє, що зупинка транзиту для України – це втрата 3-4% ВВП, а втрати для Росії – 0,5-1% ВВП. Нам це зашкодить більше, тому вони можуть на це піти. Коли відбуваються військові дії на Донбасі, Росія також втрачає людей, техніку, гроші. Але вони ідуть на це, очікуючи, що наші втрати будуть більшими”, – підкреслює виконавчий директор НАК “Нафтогаз України”.

Нагадаємо, третій етап тристоронніх переговорів по газу за участю України, Російської Федерації та Евросоюзу пройшов 19 вересня.

За підсумками зустрічі Україна і Росія відклали обговорення питання про обсяги транзиту газу на наступний місяць.
2 жовтня президент Російської Федерації Владімір Путін заявив, що Росія готова на рік продовжити транзит газу територією України.

Раніше, 23 жовтня 2019 року, окружний суд м. Амстердам арештував 100% акцій “Південного Потоку” (South Stream Transport BV), яка, до речі, відповідає за будівництво та управління “Турецьким Потоком”.

Це було зроблено у зв’язку з розглядом справи про шахрайські дії “Газпрому” при передачі цих акцій компанії “Трансгаз Краснодар” (Transgaz Krasnodar LLC) за один день до того, як судові виконавці почали заморозку активів “Газпрому” в Нідерландах за позовом “Нафтогазу”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *