Арена

100 років від дня народження письменника, який вивів українську літературу з кризи

Сьогодні відзначається Всесвітній день книги і авторського права.

Проголошений на 28-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у 1995 році, як нагадує на своїй сторінці у Facebook український політик Ігор Шаров, на честь трьох геніїв світової літератури Вільяма Шекспіра (1564-1616), Міґеля де Сервантеса (1547-1616) та Інки Ґарсіласо де ла Веґи (1539-1616).

Цікаво, що сьогодні ж день народження святкує унікальний Музей книги і друкарства України, який відкрився 45 років тому. В музеї зібрані близько 56 тисяч експонатів, що висвітлюють історію вітчизняної книги і книжкової справи від часів Давньої Русі і до наших днів.

І є ще одна визначна подія, пов’язана з книгою та письменством, пише Ігор Шаров. 23 квітня виповнюється 100 років з дня народження класика української літератури Григорія Тютюнника. Найвідомішим твором письменника став роман «Вир», епічно-монументальний твір, який дав значний імпульс до життя українській літературі, чиї найталановитіші представники були знищені сталінським режимом.

Роман «Вир» вирізняється надзвичайно досконалим мовним стилем, а тому вчителі часто використовують його уривки для диктантів.

На фото – один із рідкісних експонатів Музею книги і друкарства України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *