Арена

Байден обіцяє українцям і вірменам краще життя, якщо його оберуть президентом

Кандидат у президенти США Джо Байден обіцяє визнати геноцид Вірменського народу у 1915 році, у випадку своєї перемоги на виборах.

Про це колишній віце-президент США написав на своїй сторінці у соціальній мережі Medium.

“Якщо мене оберуть, я обіцяю підтримати резолюцію про визнання Вірменського геноциду, а універсальне питання прав людини буде пріоритетом в моїй адміністрації”, — написав Байден.

“Якщо ми не визнаватимемо повністю, не вшановуватимемо і не будемо вчити наших дітей про геноцид, слова „ніколи знову“ втратять свій зміст… Для майбутніх поколінь факти повинні бути настільки чіткі та сильні, якими вони є для тих, чиї спогади обпекла ця трагедія”, — додав кандидат у президенти від Демократичної партії США.

24 квітня щорічно у Вірменії відзначають День пам’яті жертв геноциду вірмен. У цей день в 1915 році почалася депортація і винищення представників вірменської інтелігенції в Османській імперії в роки Першої світової війни.  Туреччина, в свою чергу, не сприймає терміну “геноцид” щодо тих подій.  Анкара відкрила османські архіви і запрошує істориків вивчити їх для вироблення об’єктивного підходу до подій 100-річної давності, заявляючи при цьому, що тоді в Османській імперії йшла братовбивча війна і всі сторони несли великі втрати.

Барак Обама  перед виборами теж обіцяв визнати геноцид вірмен, втім ніколи до цього не вертався.

Раніше Джо Байден обіцяв зробити Україну пріоритетом зовнішньої політики США.

Байден є відомою фігурою в Україні завдяки колишньому генпрокурору Шокіну, який розповів у своєму нещодавньому інтерв’ю про те, що Байден намагався згорнути слідство по компанії Burisma, пов’язаній з його сином.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *