Арена

Після президентських виборів Білорусь може швидко стати частиною Росії?

З Москви до Києва прибув колишній глава Парку високих технологій Валерій Цепкало, який, до того ж, балотувався на пост президента Білорусі.

Як передає Інтерфакс, про це повідомив його прес-секретар.

“Валерій Цепкало вже знаходиться в Києві”, – сказав він.

24 липня Цепкало залишив Білорусь і поїхав до Москви через побоювання бути затриманим. Сьогодні ж політик заявляє про намір дати серію прес-конференцій про передвиборчу ситуацію в Білорусі в Україні, ЄС і США.

Відомо, що конкурентами Лукашенка на виборах мали стати кілька кандидатів, а саме Техановський, Цепкало, Бабарико. На думку українського політичного журналіста Віталія Портникова, Лукашенко, завдяки цим трьом “фаворитам” передвиборчої кампанії усунув від участі у ній державницької справжньої опозиції.

“У цих трьох людей немає державницької візії. От Техановська йдучи на вибори, каже, – я потім хочу провести чесні вибори. Вона розуміє, що зараз вона не бере участі у виборах. Якби вибори були чесні, Техановська їх би виграла. Бо вона кандидат протесту. А це такий собі “білоруський Зеленський””, – переконаний Портников.

Коментуючи ситуацію вже після виборів, журналіст зазначає, що Лукашенко, звісно переможе, бо вибори не будуть чесними, а от вже потім все залежатиме від самих громадян та їх готовності захистити свій вибір навіть на вулиці, як це робили українці в 2004 році.

“Якщо білоруси вийдуть на вулицю, вони можуть змусити владу хоча б провести перерахунок голосів, і тоді це вже нові вибори. Або нічого не відбудеться. Проте коли білоруси вийдуть на вулицю, може початися стрілянина, скажімо, за участі “вагнерівців”, який у Мінську не знайдуть. А якщо буде розстріляно 10, 40 чи 100 людей, ситуація теж зміниться. Люди, або продовжать свій протест, або влада змушена буде діяти жорстко і в цьому випадку будуть нові санкції проти з Заходу проти Лукашенка. Тоді вже створяться умови для поглинання Білорусі. Будуть проведені нові вибори, на яких, умовно кажучи, переможе Цепкало, який і завершить процес інтеграції Білорусі до Росії. Умовний Цепкало, звісно”, – прогнозує Портников.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *