Арена

У США закликали Росію припинити “цинічно поставляти зброю” Вірменії та Азербайджану

Міністерство оборони невизнаної “Нагірно-Карабської Республіки” оновило списки імен загиблих військових. Зранку 28 вересня сторони заявили про нові обстріли.

Міністерство оборони невизнаної “Нагірно-Карабської Республіки” у понеділок, 28 вересня, оприлюднило імена ще 15 військових, які загинули унаслідок боїв з азербайджанською армією. Напередодні відомство опублікувало імена 16 загиблих, тобто загалом за час боїв “НКР” втратила 31 військового.

Тим часом міністерство оборони Азербайджану заявило, що Вірменія втратила внаслідок боїв у неділю понад 550 військовослужбовців. Також у відомстві відзвітували про знищення 22 танків, 18 безпілотників, 8 аритилерійських установок та трьох складів з боєприпасами супротивника. Про свої втрати Азербайджан не повідомляв.

У міністерстві оборони Вірменії, в свою чергу, оголосили про загибель близько 200 азербаджанських військових, а також про знищення чотирьох гелікоптерів, 27 безпілотників, 33 танків та БМП супротивника. Водночас Єреван також спростував інформацію про загибель своїх 550 військових. Дані про втрати як азербайджанських, так і вірменских військових не можна підтвердити з незалежних джерел.

За даними міністерства оборони Азербайджану, у понеділок, 28 вересня, вранці вірменські збройні сили почали обстріл міста Тертер. Своєю чергою в міноборони Вірменії зранку у понеділок заявили про продовження боїв. Зокрема, за словами представника відомства Арцруна Ованнісяна, збройні сили Азербайджану застосували реактивні системи заплопового вогню “Смерч”.

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян закликав міжнародну спільноту застосувати всі важелі впливу, аби стримати президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана від втручання у карабаський конфлікт, оскільки таке втручання “остаточно дестабілізує ситуацію”.

“Агресивна поведінка Туреччини дає серйозний привід для занепокоєння. Така позиція загрожує катастрофічними наслідками для Південного Кавказу та суміжних регіонів”, – сказав Пашинян у неділю, 27 вересня, у зверненні до нації.

На думку прем’єра Вірменії, міжнародне співтовариство повинно запобігти небезпечному розвитку подій. “Ми стоїмо перед серйозною загрозою, необхідна пильність. Наша перемога залежить від наших спільних зусиль. І ми переможемо”, – запевнив Пашинян.

Раніше в неділю президент Туреччини провів телефонні переговори з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим, повідомляють турецькі ЗМІ. Ердоґан підтвердив готовність надати будь-яку допомогу Азербайджану у зв’язку з боями в Нагірному Карабасі.

Крім того, за повідомленням аґентства Anadolu, Ердоґан назвав Вірменію головною загрозою миру і стабільности в реґіоні. “Туреччина стоятиме пліч-о-пліч зі своїми азербайджанськими братами, як вона завжди це робила”, – пообіцяв президент Туреччини.

Тим часом президент Азербайджану Ільхам Алієв на засіданні Ради безпеки країни у неділю заявив, що вреґулювання конфлікту в Нагірному Карабасі є історичним завданням Азербайджану, і Баку не погодиться на його половинчасте рішення.

“Я неодноразово казав, що нам не потрібне неповне вирішення цього питання, цього конфлікту. Ми – на своїй землі, нам не потрібні землі інших країн. Але свою землю ми нікому не віддамо. Я неодноразово казав, що ми ніколи не допустимо створення другої так званої “вірменської держави” на азербайджанській землі. Ми ніколи цього не допустимо, і сьогоднішні події це знову показують”, – додав Алієв.

Нагадаємо, що вранці 27 вересня міноборони Азербайджану заявило про початок контрнаступальної операції на лінії зіткнення з Вірменією. Президент Азербайджану заявив, що операція є відповіддю на вірменські артобстріли, внаслідок яких загинули азербайджанські громадяни. Згодом Азербайджан оголосив про запровадження в країні воєнного стану, а в окремих районах і містах комендантської години. Влада Вірменії та невизнаної “Нагірно-Карабаської Республіки” також оголосили про запровадження воєнного стану і мобілізацію.

Своєю чергою президент США Дональд Трамп стурбований ескалацією конфлікту в Нагірному Карабасі.

Про американський лідер повідомив під час брифінґу в Білому Домі.

“У цьому реґіоні у нас (з багатьма) добрі стосунки… Ми подивимося, чи можемо ми це (бойові дії — ред.) зупинити”, — заявив Трамп, вказавши, що американська влада уважно стежить за ситуацією.

Кандидат у президенти США від Демократичної партії Джо Байден повідомив, що стурбований початком бойових дій у Нагірному Карабаху і закликав до негайної деескалації, припинення вогню і відновлення переговорів між Азербайджаном і Вірменією. Заяву Байдена було опубліковано на сторінці його штабу.

Він додав, що влада США повинна наполягати на збільшенні числа спостерігачів уздовж лінії припинення вогню і закликав Росію припинити “цинічно поставляти зброю” обом сторонам конфлікту.

“Адміністрація Трампа також повинна активізувати свої дипломатичні зусилля разом з иншими співголовами Мінської групи ОБСЄ – Францією і Росією, щоб домогтися мирного вреґулювання і підтримати заходи зміцнення довіри”, — звернувся Байден до Білого дому.

За його словами, нові бойові дії в Нагірному Карабаху можуть перерости в більш великий реґіональний конфлікт. У зв’язку з цим, як сказано в повідомленні Байдена, инші країни, що розташовані на Кавказі, повинні залишатися в стороні від цього конфлікту, а посередники Мінської групи повинні негайно домагатися деескалації та відновлення переговорів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *