Арена

Каральна машина НКВС досі працює у сусідній Росії

Російські судді у Карелії збільшили термін ув’язнення голові місцевого відділення “Меморіалу” історику Юрію Дмитрієву.

Про це повідомив адвокат прийомної доньки Дмитрієва Ігор Перов.

Як повідомив адвокат, за статтею про насильницькі дії сексуального характеру (частини 3, 4 статті 132 КК), за якою суд першої інстанції призначив Дмитрієву 3,5 роки колонії, тепер історику призначено 13 років колонії суворого режиму.

Згідно з попереднім вироком Дмитрієв мав вийти на свободу вже в листопаді.

Відомо, що кримінальне переслідування історика триває з 2016 року. Колеги і численні правозахисники наполягають, що це переслідування політичне і пов’язують його з професійною діяльністю Дмитрієва, який займався дослідженням масових репресій часів Радянського союзу.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба назвав цей процес “війною з правдою російської історії”.

Можливо, в цьому сенсі найважливіше, що може зробити Україна, – це якомога швидше та якісніше реалізувати проєкт щодо створення архіву радянських каральних служб. Бо в цих архівах – один із ключів до розуміння коріння нинішнього російського режиму. Адже протягом 30 років Дмитрієв по всій Карелії вивчав правду про злочини попередників сьогоднішнього ФСБ РФ. Він знайшов розстрільні ями Сандармоха (більше 9 тисяч жертв Великого терору), Червоний бір (більше тисячі), захоронення вздовж Біломорканалу, могилу в’язнів на Секирній горі (Соловки). У Сандадармоху 20 років проходив День пам’яті, заснований “Меморіалом” та карельською владою. Дмитрієв запрошував туди українців, поляків, фінів – всіх, чиї родичі були там розстріляні. Та в один момент російська влада відмовилась від участі у траурних мітингах, пізніше чиновники попросили поліцію перевірити законність пам’ятних заходів на Соловках, а самого історика невдовзі запроторили до в’язниці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *