Арена

Папа Римський щосили намагається осучаснити очолювану ним організацію

Папа Франциск пообіцяв покласти край сексуальному насильству в церкві після публікації звіту Ватикану про справу американського екс-кардинала Теодора МакКерріка, якого звинувачували у сексуальних домаганнях, повідомляє Reuters.

“Вчора був опублікований звіт про неприємний випадок екс-кардинала Теодора МакКерріка. Я висловлюю підтримку жертвам будь-якого насильства і наміри Церкви викорінити це зло”, – сказав Франциск на своїй щотижневій загальній аудієнції.

Очільник Ватикану, якого звинувачували в ігноруванні звинувачень проти МакКерріка, наказав провести розслідування в жовтні 2018 року – більш ніж через два десятиліття після того, як про це вперше заговорили, пише The Guardian.

У документі йдеться про обізнаність церковної ієрархії США щодо чуток про те, що МакКеррік “полював” на дорослих семінаристів-чоловіків. Проте це не завадило МакКерріку стати кардиналом і збирати кошти для церкви, багато подорожувати і користуватися привілейованим статусом.

“Достовірні докази” не з’являлися аж до 2017 року, коли колишній прислужник в церкві виступив із заявою, що МакКеррік торкався його, коли він був неповнолітнім в 1970-х роках, Франциск наказав провести церковний суд, в результаті якого МакКерріка позбавили сану.

У 2018 році дипломат Ватикану у відставці звинуватив понтифіка в тому, що він знав про чутки про поведінку МакКерріка, але не нічого не робив. 77-річний архієпископ Карло Марія Віган, колишній посол Ватикану в США, закликав Франциска піти у відставку.

Український журналіст Остап Яриш пише, що інтерв’ю Папи, в яких він розказує про ставлення до ЛГБТ, розлучених сімей, еволюції і т.д. – відображають лише особисті погляди Франциска, і в жодному разі не позицію Ватикану. Через це його не любить багато католиків з консервативними поглядами. Минулоріч 60 священиків, у тому числі декілька єпископів, відкрито звинуватили Франциска у єресі.

Отож у 21 столітті десь ще актуальне слово “єресь”. І його вживають сучасні люди, які, можливо, жалкують про закінчення середньовіччя та мріють відновити інквізиції та статус церкви, яка забороняла наукові відкриття, розвиток медицини і навіть звичайні сумніви у “правоті священства”.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *