Політвернісаж

Патріарх Варфоломій I приїде в гості до Зеленського, який толерує ворожу церкву

Делегація народних депутатів фракції “Слуга народу” у Стамбулі провела зустріч із Вселенським патріархом Варфоломієм.

Про це повідомила заступниця голови фракції Євгенія Кравчук.

“Чудові новини зі Стамбула! На зустрічі з делегацією народних депутатів із фракції “Слуга народу” Вселенський патріарх Варфоломій I підтвердив свій приїзд до України на урочистості з нагоди 30-річчя Незалежности – на запрошення Володимира Зеленського”, – написала вона у фейсбуці.

Кравчук зазначила, що востаннє в Україні Варфоломій був у 2008 році.

“Дуже символічно, що на святкуванні Дня Незалежности України прибуде патріарх, який відіграв одну з ключових ролей для унезалежнення і визнання Українського православ’я”, – додала вона.

Депутати привітали Вселенського патріарха із днем народження (29 лютого, – ред.) і подарували ікону в стилі петриківського розпису.

Нагадаємо, Патріарх Варфоломій у 2019 році надав автокефалію Православній церкві України.

29 лютого президент Володимир Зеленський привітав патріарха Варфоломія з ювілеєм і заявив про готовність зміцнювати відносини. У серпні Зеленський зустрівся з Варфоломієм на Фанарі. Пресслужба глави держави обмежилася з цього приводу коротким пресрелізом, згідно з яким Зеленський заявив, що не втручатиметься в церковні справи, але буде захищати незалежність церкви.

У Вселенському патріархаті повідомили, що під час зустрічі Варфоломій гарантував незалежність ПЦУ.

16 жовтня під час робочого візиту до Туреччини президент разом з дружиною взяли участь у молебні за Україну та оглянули Патріарший храм Святого Георгія. Зеленський зустрівся із Вселенським Патріархом Варфоломієм і запросив його відвідати Україну.

У грудні минулого року прем’єр-міністр Денис Шмигаль відвідав Патріарший храм Святого Георгія Вселенського Православного патріархату, де провів зустріч із патріархом Варфоломієм. Тоді патріарх також підтвердив, що приїде в Україну на День Незалежности.

Втім, нагадаємо, що поведінка президента України Володимира Зеленського в релігійних питаннях засвідчує його нерозбірливість. Скажімо, він нагородив орденом “За заслуги” ІІ ступеня митрополита Московської церкви Феодора під час робочої поїздки на Закарпаття у вересні 2020 року.

Зеленський побував у Свято-Миколаївській церкві в Ужгороді, де вручив орден “За заслуги” ІІ ступеня митрополиту Мукачівському і Ужгородському Української православної церкви Московського патріархату Феодору, присвоєний указом Президента від 21 серпня 2020 року, із цілковито абсудним поясненням: “Митрополит Феодор сприяв розширенню структури єпархії та зміцненню кадрового потенціалу. Нині єпархія налічує 358 релігійних громад, 304 священнослужителів, 15 монастирів та чотири релігійні братства. В Ужгороді діє Духовна академія імені св. Кирила і Мефодія”.

Нагадаємо, парламент попереднього скликання ухвалив закон, який передбачає, що релігійна організація, яка має центр в іншій країні, повинна у своїй назві вказати цей факт. Церква Московського патріархату в Україні досі не виконала цей закон, хоча терміни сплили ще минулого року. Зеленський і його поплічники нічого не роблять для ідентифікації ворожої церкви, представники якої допомагали окупантам в Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *