Арена

Вибори на Івано-Франківщині не можна вважати вільними та чесними – заява

Івано-Франківський окружний адміністративний суд визнав безпідставним рішення окружної виборчої комісії №87 про перерахунок голосів на двох дільницях. Мова йде про дільниці №260012 і №260078, повідомили на сайті мережі ОПОРА.

Суд зазначив, що наявність дрібного механічного пошкодження пачки з невикористаними бюлетенями та відсутність зазначення виду виборів та номеру округу на пакетах не є свідченням “розпечатування документації”.

Переможцем виборів визнали Василя Вірастюка від “Слуги народу”. Його розрив із Шевченко склав близько 750 голосів. Підрахунок голосів супроводжувався заявами про фальсифікації, а на п’яти дільницях виявлено розбіжність голосів за кандидата Олександра Шевченка, на всіх із них голосування визнали недійсним. Результати на цих дільницях свідчили про більшість голосів за Шевченка, але частина бюлетенів зникла. Згідно з законом, якщо голосування на дільниці визнається недійсним, то з неї не зараховуються усі голоси за всіх кандидатів.

В той же час, у Комітеті виборців України зазначають, що легітимність обраної особи встановити важко через відсутність стандартів чесних та вільних виборів. За оцінкою спостерігачів із дільниць, на яких перераховували голоси, об’єктивні підстави для перерахунку були не більше, ніж на 3-ох. Також була надмірна політизація роботи окружної комісії, штучне затягування процесу встановлення підсумків голосування та непрозорість встановлення результатів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *