Арена

Президент повинен поїхати до США з новим варіантом Мінських угод – думка

Після зустрічі Байдена з Путіним виникла необхідність переформатування Мінських угод.

Про це на одному з телеканалів заявив радник української делегації в Тристоронній контактній групі Олексій Арестович.

«Байден не сказав, що Мінські угоди безальтернативні. Він сказав: ми продовжимо дипломатичну роботу довкола Мінських угод. Байден і Путін одразу розуміють, що не домовляться. Тому що існує асиметрія. На Заході зараз тектонічні зміни. Це видно в заявах G7. Бо колективний Захід мобілізується з точки зору перебудови світу. А потім одразу саміт НАТО, де Росія і Китай особливо оголошуються основними противниками Альянсу. Нова атлантична хартія, підписана союзниками США і Великобританією під час цього візиту. Тобто там відбуваються колосальні речі. І фактично Байден збирає хрестовий похід проти Китаю, політичний зараз. Його цікавить у цьому трикутнику, де місце Росії, що з нею робити. Чи вона з Заходом, чи з Китаєм, чи окремо. Путін починає свою прес-конференцію з Мінських угод. Дивіться, для Байдена важлива тема Китаю, Путін каже про те, що його прагматично хвилює Україна», – зазначив радник ТКГ.

Президент України, наголосив він, не каже, що Мінські угоди непотрібно виконувати, а що було б непогано їх модернізувати, насамперед, з точки зору, що раніше – кордони або вибори.

«Ми маємо приїхати до США з нашим варіантом модернізації Мінських угод. І маємо досягти у США відповідної підтримки, якщо ми хочемо цих змін. Зеленський каже: чергове запевнення, що ми колись вступимо в НАТО – це не варіант для України. Ми у вакуумі безпеки, стотисячне військо на нашому кордоні, яке нікуди не йде, і восени може де-факто бути поглинена Білорусь. Дайте нам розуміння, чого чекати. А у США ще немає визначення. У них є загальний курс по відношенню до України і Росії. І Україна, якщо хоче, щоб ця позиція кудись зсунулась, має вигризати це все. І саме такий намір зараз в тому домі, який я представляю», – заявив Арестович.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *