Арена

Європа свідомо ставить себе у повну залежність від неадекватної країни – експерт

Європа залежатиме на 80% від газопроводів російського “Газпрому”, ймовірно, після 2024 року, коли доведеться істотно оптимізувати ГТС України, в разі скорочення транзиту газу.

Як повідомляється  на сайті Оператора, таку заяву зробив Голова оператора газотранспортної системи України Сергій Макогон.

Він пояснив, що ГТС працюватиме у будь-якому разі, адже 20 млрд кубів газу Україна видобуває самостійно і ще 10 млрд – імпорт.

“Головне питання полягає в тому, чи залишиться Україна транзитною країною після 2024 року. Якщо ні, то Оператор ГТС буде змушений суттєво оптимізувати систему, щоб витрати на утримання ГТС не лягли на плечі українського споживача”, – зазначив Макогон.

Проблема, за його словами, полягає в тому, що відновити повноцінну роботу ГТС після закриття компресорних станцій буде неможливо. Тому оператор ГТСУ не зможе бути “резервним варіантом” для Європи в разі, наприклад, ремонту “Північного потоку”.

“У Європі думають, що в такому випадку зможуть сказати: “Давайте український транзит”. Але, на жаль, такого не буде. Якщо ми проведемо оптимізацію, повернутися назад буде неможливо”, – додав Макогон.

Фото: видання Завтра

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах пандемії та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *