Арена

Промисловість Європи може зупинитись в будь-який момент – ЗМІ

Через високі ціни на газ, промислові підприємства Європи ризикують призупинити роботу на невизначений час .

Як пише Bloomberg, з наближенням холодів ситуація може погіршитися.

“З наближенням зими, коли європейці починають включати обігрівачі, криза посилиться, що змушує керівників приймати жорсткі рішення”, – йдеться в повідомленні.

Німецький виробник аміаку SKW Stickstoffwerke Piesteritz GmbH заявив у вівторок, що скоротить видобуток на 20%, щоб компенсувати зростання цін на газ (компанія щорічно спалює 640 гігават-годин природного газу).

Також у вересні виробник добрив CF Industries Holding зупинив роботу на двох заводах у Великобританії, причина та ж – високі ціни на газ.

Австрійська компанія Borealis AG і норвезька хімічна компанія Yara International ASA також скоротили обсяги виробництва.

Для підтримки виробництва в ЄС обговорюються заходи допомоги, включаючи скорочення податків і державна фінпідтримка.

Нагадаємо, газові ф’ючерси продовжують зростати у ціні та наблизились до позначки 2 000 доларів за тисячу кубометрів.

Ціни листопадових ф’ючерсів на газ на хабі TTF в Нідерландах сьогодні зросли на 38% і становлять 159,88 євро за мегават-годину, або 1950 доларів за тисячу кубометрів, свідчать дані біржі ICE.

На відкритті торгів 6 жовтня газ коштував близько 1550 доларів за тисячу кубометрів.

Зростання цін пов’язане з високим попитом на газ по всьому світу через відновлення економіки, зокрема в Азії, а також низькими запасами газу в сховищах ЄС та скороченням поставок “Газпромом”. На тлі рекордного подорожчання газу акції російської компанії тільки з початку місяця подорожчали на 10%.

Франція, Іспанія, Греція, Чехія та Румунія опублікували спільну заяву, в якій закликали розслідувати стрибок цін на газ. У документі зазначається, що стрибок цін на газ у Європі може не тільки вдарити по гаманцях звичайних людей, але й стимулювати інфляцію та підірвати економічне відновлення після коронакризи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *