Арена

Росіянку Сапегу мають намір відправити до білоруської тюрми

Росіянці Софії Сапезі, яка супроводжувала білоруського блогера Романа Протасевича, і так само  затриманій після посадки літака авіакомпанії Ryanair в Мінську, пред’явили остаточне звинувачення. Їй загрожує шість років в’язниці.

Як пише BBC, справа росіянки скоро буде передана до суду в Мінську.

Основна стаття, за якою звинувачують Сапегу, – частина 3 статті 130 КК Білорусі (розпалювання ворожнечі групою осіб). Їй загрожує шість років в’язниці – це мінімальний термін за цією статтею з урахуванням укладеної Сапегою досудової угоди зі слідством.

Також за деякими даними відомо, що Сапега знаходиться у важкому психологічному стані, вона пригнічена і розгублена, не спить ночами.

Тільки після вироку суду Сапегу зможуть екстрадувати в Росію. Її також зможе помилувати президент Білорусі, сказав Бі-бі-сі адвокат Антон Гашинський, який буде займатися цими процедурами у справі Сапеги.

Сапезі ставиться за провину адміністрування телеграм-каналу “Чорна книга Білорусі” (визнаний в Білорусі екстремістським), в якому публікуються особисті дані силовиків. 25 травня державні канали показали відео, на якому Сапега зізналася, що вона була редактором “Чорної книги Білорусі”.

За словами джерел, у п’ятницю Софію Сапегу викликали в СК на слідчі дії. До цього з 20 жовтня вона перебувала під домашнім арештом в білоруському місті Ліді, в квартирі батьків, де вона прописана. При цьому батьки були змушені переселитися на дачу. Зв’язку з дочкою у них, за словами джерел, з середини жовтня не було.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *