Політвернісаж

Саакашвілі готовий до компромісу зі своїми політичними ворогами

Колишній президент Сакартвело скандальний Міхеіл (Михайло) Саакашвілі анонсував зустріч із чинним президентом Сакартвело Саломе Зурабішвілі. Вона має відбутися найближчим часом.

Про це політик повідомив у своєму Telegram-каналі.

За його словами, 27 грудня у військовому шпиталі в Горі його відвідав “колишній політичний ворог та наступник”, четвертий президент Грузії Георгій Марґвелашвілі. Цей візит відбувся у рамках запропонованої чинним лідером Грузії Саломі Зурабашвілі спільно з опозиційними та правлячими партіями ініціативи “Національне примирення”, спрямованої на зниження політичної напруги в країні. Саакашвілі назвав цю зустріч “безпрецедентним кроком примирення”.

“Президент Марґвелашвілі назвав мене “особистим політичним ув’язненим Володимира Путіна”. Як запропонував Георгій Маргвелашвілі, наступного разу ми двоє зустрінемося з чинним президентом Саломе Зурабішвілі та зазначив, що ця зустріч може відбутися найближчим часом”, — додав експрезидент Грузії.

Зараз третій президент Сакартвело має два вироки – шість років за завдання у 2005 році тяжких тілесних ушкоджень опозиційному депутату Валерію Гелашвілі та ще три роки за зловживання владою під час помилування колишніх співробітників МВС, засуджених за вбивство банкіра Сандро Гірґвліани (друге покарання було поглинуто першим, тож зараз Саакашвілі засуджений до шести років за ґратами).

Втім, ще до повернення у країну проти Саакашвілі відкрили ще три справи:

  • про розгін опозиційного мітинґу 7 листопада 2007 року;
  • про погром, вчинений спецпідрозділами у телекомпанії “Імеді”;
  • а також про розтрату на особисті потреби 9 млн ларі (за нинішнім курсом – близько $2,9 млн) бюджетних коштів.

За грузинським законодавством, суд має право сам вирішувати, чи додавати покарання за цими справами до чинного шестирічного терміну, і є лише одне обмеження – сумарний термін не має перевищити 30 років.

А от у справі про нелеґальний перехід кордону ситуація безальтернативна: покарання має бути додане до наявного шестирічного терміну ув’язнення.

Грузинська правозахисниця, голова НУО “Колишні політв’язні за права людини” Нана Какабадзе розповідала, що при Саакашвілі Грузія посіла перше місце в світі за кількістю ув’язнених. У в’язницях катували, правозахисників підкуповували, людей били просто на вулицях.

Щодо бізнесу, за словами Какабадзе, “під час Саакашвілі був державний рекет, не існувало незалежного бізнесу – все контролював він. Скажімо, він створив ефектні механізми, щоб людина могла швидко зареєструвати фірму, але весь бізнес контролював тільки він і його команда”.

“Вдалі реформи” Саакашвілі базувались на тому, що відбирали в одних, давали иншим. Якщо стисло описати всі “реформи”, то вони виглядатимуть так: 1. всіх пенсіонерів вирівняли, всі отримують мінімум; 2. у поліції просто забрали повноваження: так побороли корупцію; 3. було скасовано реєстрацію більшости ліків, у результаті в Грузію легко почали ввозити фальсифікат; 4. було ліквідовано санепідслужби, отже, зник будь-який контроль за дотриманням елементарних санітарних норм.

Очоливши Одеську облдержадміністрацію Саакашвілі створив фонд “На благо Одеси”. Такі ж фонди свого часу працювали і в Грузії. За старою звичкою, як розповів політик Дмитро Голубов, “реформатор” вимагав гроші у місцевого бізнесу, кошти переводили у фонд, а потім витрачали на “банкети, танці, гульки і покупку автомобілів”.

ГПУ записала розмову Саакашвілі і олігарха Сергія Курченко, де перший обіцяв відправити “свою людину” для того, щоб обговорити “захист інтересів” олігарха в Україні, а також було задокументовано, як соратник Саакашвілі Северіон Данґадзе отримує $500 тис. із Росії на фінансування підривної діяльности та проведення масових мітинґів в Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *