АренаПолітвернісаж

Байден цінує Україну, німці дбають про кишені Путіна, Росія планує використання нових ракет – світові ЗМІ

Світові ЗМІ не залишають без уваги ситуацію України та Росії, Північного потоку-2 та газового шантажу.

“Байден має зупинити Німеччину, яка російським газом підриває його відносини з Україною”, Кері Шеффілд, старший аналітик, стипендіатка “Фулбрайта” у Берліні, The New York Post, США.

Німеччині подобається показувати себе як сумління світу. Але сьогодні це зовсім не так.

Новий канцлер Олаф Шольц іде шляхом попередниці Анґели Меркель. Російські війська біля кордонів України, а президент Володимир Путін потурає фантазіям про захоплення нових земель. Замість того, щоб дати йому відсіч, як це робили експрезиденти Дональд Трамп і Барак Обама, коли ввели санкції проти “Північного потоку-2”, Берлін продовжує умиротворювати агресора і наражати на небезпеку Україну.

Байден сказав Володимиру Зеленському під час недільної телефонної розмови, що Америка і союзники “дадуть рішучу відповідь, якщо Росія далі вторгатиметься в Україну”, і що він “відданий принципу “ніяких рішень чи розмов щодо України без України”.

Проте відмовившись від санкцій проти “Північного потоку-2” і не вчинивши тиску на Німеччину, Байден допустив економічне вторгнення Росії в Україну, Польщу та решту Східної Європи.

Німеччина використовує російський газ як джерело енергії. За іронією, її економіка працює на російському вуглеці попри те, що Берлін закриває свої екологічно чисті атомні електростанції через ірраціональні страхи. Водночас газ по російському газопроводі обходитиме Україну, створюючи загрозу для її економіки і позбавляючи Київ важелів впливу на Москву.

Німеччина підтримує Росію. Це має серйозні наслідки для глобальної стабільності. Німці не тільки набивають кишені Путіна, а й б’ють по Україні – країні, що розвивається і відчайдушно хоче зміцнити зв’язки з демократичним світом. Путін сам каже, що його військова агресія – наслідок зусиль України до зближення з Заходом.

Україна заробляє $1 млрд на рік від транзиту газу. Ці гроші втратить через “Північний потік-2”. Київ також втратить певний вплив на Західну Європу, бо його трубопроводи застаріють після відмови від їх використання. В результаті, Європа стане ще більш залежною від Росії, а росіяни зможуть надалі без наслідків втручатися у справи Києва.

Додаткові витрати на обслуговування газотранспортної інфраструктури України ляжуть вантажем на плечі її громадян.

Влітку “Газпром” перенаправив експорт газу з Європи та одночасно виснажив запаси у власних сховищах по всьому континенту. Вдома зберіг газ у сховищах і обмежив експорт в ЄС по традиційних трубопроводах, що призвело до підвищення цін до історичного максимуму в Європі.

Під час зимових суперечок про ціни Росія скоротила постачання палива в Україну та деякі країни Європи. Тим часом Україна 30 років пропонує надійні послуги транзиту по своїх газопроводах.

Адміністрації Трампа і Обами справедливо були проти “Північного потоку-2”, стверджуючи, що це посилить владу Путіна над Європою. Байден у кращому разі байдужий.

Німеччина і Єврокомісія навряд чи ухвалять остаточне рішення щодо газопроводу до літа. Байден і Шольц ще мають часу проявити відвагу і зупинити цю поразку.

“Для знищення української оборони Росія може розгорнути термобаричні ракети, що руйнують окопи”, Forbes, США.

Невдовзі дізнаємося, чи масове нарощування російських військ на кордонах з Україною – блеф і частина грубого дипломатичного гамбіту, чи саме те, чим здається – прелюдія до ширшого нападу на Україну.

Приблизно 100 тис. російських військових біля кордонів з Україною добре екіпіровані. Там також понад тисячу танків, сотні артилерійських знарядь і ракетних установок, безліч спецтехніки – радіоглушники, станції радіолокаційного стеження за артилерією, генератори диму.

Чи не найстрашнішими для українців є ракетні установки ТОС-1. Вони можуть випускати по земляних укріпленнях 220-міліметрові термобаричні ракети. Ці боєприпаси мають унікальну руйнівну здатність. Вони вибухають над цілями, розпилюючи пари палива, а потім ще раз, запалюючи його. Так створюють хвилю тиску, вдвічі потужнішу за звичайний артилерійський снаряд.

Ця вибухова речовина може мати ефект тактичної ядерної зброї без залишкової радіації. Оскільки суміш легко проникає у будь-які порожнини, то ані природні особливості місцевості, ані негерметичні польові укріплення, як то вогневі точки, закриті траншеї чи бункери, не захищають від дії вибухівки. Ця зброя може бути ефективною проти незахищених сил противника, бойової техніки, укріплених районів і окремих бойових позицій.

Це не просто теорія. Росіяни використали ТОС-1 у бойових діях у Панджшерській ущелині Афганістану у 1980-х і у Чечні 2000 року. Обидва рази з руйнівним ефектом. Недавно російська, сирійська та іракська армії використали ТОС-1 проти повстанців. Азербайджан застосував у короткій кривавій кампанії проти Вірменії 2020-го.

Ще 2015 року Росія направила один ТОС-1 для проросійських сепаратистів на Донбасі. У вересні того ж року спостерігачі Організації з безпеки та співробітництва в Європі побачили її серед танків на полігоні біля Луганська.

Через шість років ТОС-1 знову на сході України. У квітні торік користувачі соцмереж у Росії помітили їх серед інших транспортних засобів у поїзді, що прямував до російсько-українського кордону.

Піхота займає центральне місце в обороні України. Має протитанкові ракети в мережі окопів та бункерів по лінії фронту

Проте ця зброя вразлива. Вона має скромну дальність як для артилерії – близько 5 км, залежно від версії. Це лише трохи більше, ніж максимальна дальність українських протитанкових ракет піхотного базування, включаючи американські Javelin. Піхота, що має протитанкові ракети в мережі окопів та бункерів по лінії фронту, займає центральне місце в обороні України.

Вибивання українців із позицій – одне з основних завдань ТОС-1. Але спочатку зброю мають наблизити до відстані, що потрапляє під удар українських ракет.

“Фінляндія може вступити в НАТО, якщо Росія вторгнеться в Україну”, Biznes Alert, Польща.

Перший виступ президента Фінляндії Саулі Нііністьо в новому році спричинив хвилю коментарів. Аналітики роблять висновок: країна вступить у НАТО, якщо Росія нападе на Україну.

“У наш час більше немає місць для сфер впливу. ЄС не має бути задоволений роллю координатора санкцій, коли ставлять під сумнів суверенітет таких країн, як Фінляндія і Швеція, які поза НАТО. В наших інтересах мати змогу подати заявку на членство, якщо вирішимо це зробити”, – сказав Нііністью.

Виступ президента широко цитують і обговорюють у світі. Зокрема, у Росії, та у США.

“Слова Нііністьо слід розуміти прямо. Якщо Росія вторгнеться в Україну, вступимо в НАТО”, – каже колишній високий офіцер ЦРУ Джон Сіфер.

Нііністьо також згадав слова радника багатьох президентів США Генрі Кіссінджера щодо ситуації у світі з 1930-х: “Всякий раз, коли метою великих держав було уникнути війни, міжнародний порядок денний був у руках найбезжальніших членів міжнародної спільноти”.

Це пряме посилання на Росію, яка вимагає гарантій неприйняття України та інших країн у НАТО і погрожує військовою силою, щоб змінити нинішній світовий порядок, за словами старшого наукового співробітника Фінського інституту міжнародних відносин Матті Песу.

Востаннє вступ Фінляндії в НАТО обговорювали в країні напередодні президентських виборів у 2017-2018 роках. Подання заявки на членство затверджує парламент. Нііністьо на другому терміні і має ще два роки на посаді. Навесні 2023-го обиратимуть новий парламент. Тоді глава держави може публічно заявити, чи виступає за членство. Ймовірно, тоді до влади прийде опозиційна нині ліберально-консервативна партія, з якої походить президент. Це одна з небагатьох політсил, яка відкрито підтримує вступ. Президент дуже популярний у країні і має великий вплив на громадську думку. Проте наразі близько 25% фінів бачать країну в НАТО.

“Джо Байден пообіцяв Україні “рішуче відповісти” на російське вторгнення”, Franсe24, Франція.

Президент Байден під час телефонної розмови в неділю дав зрозуміти українському колезі Зеленському, що США та їх союзники “енергійно реагуватимуть, якщо Росія знову вторгнеться”.

“Цінуємо непохитну підтримку України. Говорили про спільні дії для підтримки миру в Європі та запобігання погіршенню ситуації”, – відповів Зеленський.

9 і 10 січня Росія і США проведуть переговори щодо України в Женеві. 12 січня зустрінуться заступник держсекретаря США Венді Шерман та її російський колега Сергій Рябков у рамках платформи “Росія-НАТО”, а потім 13 січня ще раз в рамках ОБСЄ. Байден запевнив, що знову застеріг Путіна від спроб вторгнення в Україну.

“Я дав зрозуміти Путіну, що введемо жорсткі санкції і збільшимо присутність в Європі серед наших союзників в НАТО, якщо нападе. Ми чітко дали зрозуміти – він не може вторгнутися в Україну”, – сказав Байден.

Це була друга телефонна розмова двох глав держав за три тижні через напруженість навколо України та мобілізацію російських військ на кордоні.

За словами Кремля, Путін “задоволений” розмовою, що тривала близько 50 хв., додавши, що нові санкції будуть “колосальною помилкою”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *