Арена

Катування ув’язненням? Міського голову Бурині не доставили в суд на розгляд апеляції щодо запобіжного заходу

Резонансна справа про «фейкових колаборантів» із Сумщини набуває рис процесуального скандалу. Міський голова Бурині Віктор Ладуха знаходитиметься в СІЗО щонайменше до 23-го травня. Розгляд апеляції, який мав відбутись 18 травня у Подільському райсуді столиці, перенесли. Бо, бачте, Ладуху просто не доставили в зал суду. З невідомих причин не було жодного зв’язку із конвоєм, пише Інформатор.

Захисники очільника Бурині припускають: Ладуху у такий спосіб піддають додатковому тиску, що переростає у справжні тортури триманням під вартою.

«На даний час повинна була розглядатись скарга на постанову прокурора про обрання запобіжного заходу. Але, нажаль, чомусь, конвой не прибув, і, відповідно, особи, які знаходяться під вартою, Євген Базима, Віктор Ладуха, та Олександр Гудименко, не були доставлені до суду. Я це розцінюю як навмисні дії. Громада буде боротись далі, чекаємо Віктора Борисовича Ладуху», – після перенесення судового розгляду заявив В’ячеслав Дериземля, депутат Буринської міської ради.

Нагадаємо, Віктора Ладуху, його заступника Євгена Базиму та депутата міської ради Олександра Гудименка затримали наприкінці квітня за підозрою у колаборації. На думку слідства, усі троє в лютому-березні пішли на співпрацю з росіянами.

Буринь, що усього за кількадесят кілометрів від кордону з країною-агресором, дійсно з першого дня повномасштабного вторгнення Росії була під окупацією. Утім, Віктор Ладуха увесь час був з громадою, допомагав з підвезенням продуктів та гуманітарної допомоги, стали на захист міського голови буринці. При цьому, жодних контактів з окупантами ані Ладуха, ані його колеги не мали, наголошують учасники мітингу, який 18 травня відбувся під будівлею Подільського райсуду столиці. Звинувачення на адресу Віктора Ладухи – абсурдні. Він – відомий на Сумщині волонтер та меценат Православної церкви України, переконаний і мер Конотопа, відомий політик Артем Семеніхін.

«Я знаю особисто Віктора Борисовича, мого колегу, міського голову Бурині. Я знаю, який він патріот, як він пройшов Майдан, з 14-го року. Також, коли я пішов добровольцем до 92-ї славетної нашої бригади, боронити схід України, він особисто допомагав неодноразово не тільки паливом, а й автомобілями, бронежилетами, ікасками. Віктора Борисовича я знаю як рішучого та безстрашного патріота України», – наголошує Артем Семеніхін, міський голова сусіднього з Буринню Конотопа.

Затримання Ладухи, ветерана російсько-української війни – Євгена Базими – це банальна політична помста, наголошує Артем Семеніхін. Організатори цькування – опозиційні до Ладухи депутати міської ради. Днями в ефірі телеканалу «Правда. Тут» вийшло журналістське розслідування про співпрацю інших буринських політиків з окупаційними військами. Були опубліковані відеодокази та оприлюдненні прізвища ймовірних колаборантів – це депутати міської ради Євген Рябоконь, Сергій Міненко, Андрій Гусак, а також заступник начальника Буринського міськвідділу поліції Дмитро Аніщенко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *